Wolfaanvallen nemen fors toe, maar niet in Brabant

17 augustus om 11:40 • Aangepast 31 augustus om 02:04
nl
Dit jaar hebben wolven al bijna evenveel schapen en andere dieren aangevallen als in heel 2023. In de eerste zes maanden zijn landelijk 360 aanvallen op dieren geregistreerd, tegen 399 in heel vorig jaar. Opvallend: in Brabant nam het aantal incidenten juist af.
Profielfoto van Sami Kappe
Geschreven door
Sami Kappe

De stijging blijkt uit cijfers van BIJ12 die persbureau ANP analyseerde. En dan vooral in noordoostelijke provincies zoals Gelderland. In de eerste zes maanden van 2024 sloeg de wolf daar 166 keer toe, tegenover negentien keer in dezelfde periode vorig jaar.

In het zuiden van het land namen de aanvallen juist wat af. In 2024 zijn in Brabant in het eerste halfjaar slechts vijf aanvallen van wolven geregistreerd, tegenover minstens elf in voorgaande jaren.

Veel meer wolven
In vrijwel alle gevallen hadden de landeigenaren geen hek of schrikdraad om hun grond staan of andere preventieve maatregelen genomen om schade door wolven tegen te gaan. Dat wolven steeds vaker toeslaan, komt doordat er ook steeds meer wolven in Nederland leven. Anderhalf jaar geleden telden we 29 wolven, afgelopen winter waren het er 51.

Eind juli meldde het ANP dat in de eerste drie maanden van 2024 drie keer zoveel wolvenaanvallen plaatsvonden als in diezelfde periode een jaar eerder. BIJ12 heeft nu bijna alle meldingen over het eerste halfjaar van 2024 verwerkt.

Het aantal aanvallen kan in werkelijkheid nog hoger zijn. Het is namelijk niet verplicht een aanval aan BIJ12 door te geven. Ook zijn alleen aanvallen meegeteld waarbij helemaal zeker is dat de schade door een wolf is aangericht. Er is van nog zeker zestig gevallen die plaatsvonden in de afgelopen twee maanden niet bekend of een wolf verantwoordelijk was voor de aanvallen.

Of het verkleinen van de wolvenpopulatie het grote aantal slachtoffers onder vee voorkomt, betwijfelen deskundigen. Zo zegt wolvenexpert Dick Klees dat meestal individuele wolven schapen aanvallen. "Die schapen staan in een afgesloten weiland en kunnen dus niet vluchten. Een wolf wordt daardoor getriggerd en blijft schapen doden." Klees stelt dat schapen en andere dieren goed beschermd kunnen worden met wolfwerende hekken en dat je ze kunt afleren over die rasters te klimmen of eronder door te kruipen. "Dat kan je doen door de omheiningen onder stroom te zetten."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Fotografen maakten foto van beruchte wolf

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!