Zorgen om dieren safaripark door hardstylefestival: 'Moet je niet willen'

18 augustus 2024 om 22:00 • Aangepast 3 september 2024 om 02:01
nl
Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals maakt zich grote zorgen over de dieren in safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Vlak naast het dierenpark werd dit weekend Decibel Outdoor Festival georganiseerd. Dat hardstylefestival produceert nogal wat geluid en dat hoor je ook goed in het safaripark. Maar de bioloog van de Beekse Bergen maakt zich niet ongerust. "De dieren horen het vast, maar ik zie geen ander gedrag bij ze tijdens het festival."
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Voor Karen Soeters van House of Animals is er geen discussie over mogelijk. Zij is van mening dat het niet goed is voor de dieren in safaripark Beekse Bergen dat pal naast het park drie dagen gebeukt wordt op Decibel Outdoor. "Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan dat wilde én gevangen dieren wel degelijk geluidsoverlast kunnen ervaren."

Ze merkt ook op dat er in 2019 meer dan 170 klachten over Decibel Outdoor kwamen vanuit Tilburg. "Als je je gezonde verstand gebruikt, kun je je wel voorstellen dat die dieren ook overlast ervaren. Want die leven nog veel dichterbij en ze hebben geen idee wat er gebeurt. Mensen kun je uitleggen dat het maar drie dagen is."

"Ik zie geen echte reactie op het geluid."

De bioloog van het safaripark kan niet ontkennen dat de muziek van Decibel Outdoor goed te horen is. "Heel goed zelfs en ik weet ook zeker dat de dieren het horen. Maar ik heb net nog rondgelopen en ik zie geen echte reactie op dat geluid bij ze. En ook onze verzorgers, die dieren het beste kennen, zien geen atypisch gedrag dat duidt op stress", vertelt Stijn Berger.

Volgens Soeters zorgt de harde muziek op twee manieren voor overlast bij dieren. "De onderlinge communicatie tussen dieren gaat moeilijker. Want ze gebruiken daarvoor vaak geluiden met lage tonen en die worden verstoord door de herrie. En ze weten ook niet wat dat harde geluid is en dat veroorzaakt stress." De activiste vindt dat het dierenwelzijn wordt aangetast.

"In tegenstelling tot wilde dieren, zijn ze hier veel gewend."

Daar is Berger het niet mee eens. "De dieren hier zijn in tegenstelling tot wilde dieren veel gewend, omdat we elke dag open zijn en er elke dag veel geroep en gekrijs van bezoekers is." Wat volgens de bioloog ook meespeelt, is de geleidelijke opbouw van het geluid van het festival. "Het gaat steeds harder en er zijn geen onverwachte knallen en dat maakt het een stuk relaxter voor onze dieren."

Wat betreft de onderlinge communicatie klopt het dat de muziek van Decibel Outdoor die kan verstoren. Berger: "Neem bijvoorbeeld de olifanten, die gebruiken lage tonen om met soortgenoten over langere afstand te communiceren. Maar dat is hier in de Beekse Bergen niet nodig. Ze staan hier niet op anderhalve kilometer van elkaar, maar vlak bij elkaar."

In 2019 werden opnames gemaakt en geluidsmetingen gedaan bij een leeuwenverblijf tijdens Decibel Outdoor:

Wachten op privacy instellingen...

In 2019 werden opnames gemaakt bij een leeuwenverblijf in de Beekse Bergen tijdens Decibel Outdoor. "Je ziet gewoon dat de leeuw stress heeft", zegt Soeters. Bioloog Berger ziet wat anders. "De leeuw ligt lekker op de grond en die brul is juist natuurlijk gedrag. Vaak aan het eind van de middag brullen leeuwen om aan elkaar te laten weten waar ze zitten en wie wat doet."

"Zo'n festival mag niet ten koste van het dierenwelzijn gaan."

De activiste van House of Animals vindt dat Decibel Outdoor beter een andere locatie kan zoeken in het belang van de dieren. "Het is ontzettend belangrijk om zo'n festival te organiseren waar mensen drie dagen lang volop plezier kunnen hebben, maar niet ten koste van het dierenwelzijn. Dat wil je toch ook niet als bezoeker van Decibel?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.