NAC Breda stunt tegen Ajax: 2-1 overwinning in eigen stadion

18 augustus om 18:43 • Aangepast 30 augustus om 02:04
nl
NAC Breda is er in geslaagd om te stunten tegen Ajax. In het eigen Rat Verlegh Stadion won de thuisclub met 2-1. Het winnende doelpunt van de Belg Jan Van den Bergh kwam in de extra tijd. Een week geleden verloor NAC nog kansloos van FC Groningen, dat net als de Bredase ploeg was gepromoveerd uit de Keuken Kampioen Divisie.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Matthew Garbett had NAC al brutaal aan de 1-0 geholpen. Jorrel Hato maakte na ruim een uur nog wel gelijk, maar een tweede tegentreffer kon Ajax niet voor elkaar krijgen. NAC wist dit met man en macht te voorkomen, gesteund door het uitzinnige publiek, dat één onstuimige 'Gelbe Wand' vormde.

"Dit is zo'n prachtige club met zulke mooie supporters."

Van den Bergh had eerder in het zeer vermakelijke duel ook al gescoord, maar dat doelpunt werd toen afgekeurd. "Dit is zo mooi", jubelde de verdediger. "Dit is zo'n prachtige club met zulke mooie supporters. Het is mooi dat je dan als aanvoerder het verschil mag maken."

NAC-spelers vieren feest met hun fans (foto: ANP).
NAC-spelers vieren feest met hun fans (foto: ANP).

De maker van het winnende doelpunt erkende dat NAC een groot deel van de wedstrijd moest verdedigen. "Maar het is niet erg om je meerdere te erkennen in een tegenstander", zei hij bij ESPN. "Ik wil iedere wedstrijd wel negentig minuten zo hard werken als het dit resultaat oplevert."

Ajax had weliswaar 75 procent balbezit, maar schiep zich amper kansen. NAC was ook nauwelijks gevaarlijk, maar de formatie van trainer Carl Hoefkens sprong wel uiterst effectief om met haar spaarzame scoringsmogelijkheden.

Groot was de ontlading bij NAC, Ajax-spits Akpom zucht nog eens (foto: ANP).
Groot was de ontlading bij NAC, Ajax-spits Akpom zucht nog eens (foto: ANP).

Ajax-trainer Francesco Farioli hoefde niet lang na te denken over de vraag waarom Ajax had: "We hebben twee doelpunten weggegeven. Daar hebben we de prijs voor betaald."

Voor het eerst in ruim twintig jaar wist NAC zodoende thuis in competitieverband van Ajax te winnen. Tien jaar geleden wisten de geelhemden de Amsterdamse formatie nog een 0-0 gelijkspel af te dwingen.

Rondom de wedstrijd in Breda was het rustig. Er waren geen agenten te zien, vanwege een landelijke politieactie voor een goed vroegpensioen. Ze hoefden hun bijeenkomsten in de buurt van het stadion niet te onderbreken, omdat de fans van beide clubs zich netjes gedroegen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!