Mooie roodkleurige maan heeft een trieste oorzaak, onze weerman legt uit

19 augustus om 10:28 • Aangepast 30 augustus om 02:03
nl
Wie zondagavond laat en zondagnacht naar de hemel keek, zag een opvallend roodkleurige maan. Weerman Floris Lafeber van Weerplaza vertelt wat er aan de hand was.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"We hadden te maken met een rookhemel", legt Lafeber maandagochtend uit in het radioprogramma KEIgoeiemorgen op Omroep Brabant. "Die rook is afkomstig uit Canada. Daar woedt een aantal bosbranden. Deeltjes zijn in de atmosfeer terechtgekomen en met de straalstroom helemaal naar onze omgeving geblazen." Die straalstroom is een heel stevige wind op heel grote hoogte.

De roodkleurige maan was boven Eindhoven goed te zien (foto: SQ Vision).
De roodkleurige maan was boven Eindhoven goed te zien (foto: SQ Vision).
"Door de rookhemel zal de lucht niet strakblauw zijn."

De rook- en asdeeltjes hebben een afstand van zevenduizend kilometer afgelegd. Ook deze maandag merken we hier de gevolgen nog van. "Door die rookhemel zal de lucht niet strakblauw zijn."

Desondanks wordt het volgens de weerman wel een mooie dag. "We hebben een frisse nacht achter de rug, met minima tussen 8 en 11 graden, dat zijn temperaturen die we lang niet hebben gehad. Maar bij voldoende zonneschijn gaat de temperatuur deze maandag stijgen naar zomerse waarden van 22 tot 25 graden. Daarbij is er veel ruimte voor de zon."

"Achter de buien wordt het beduidend koeler."

Ook de rest van de week verloopt volgens Lafeber zomers. "Alleen dinsdag krijgen we een tijdelijke dip. We hebben dan wel een zonnige start, maar in de loop van de dag trekt vanuit het westen een aantal buien oostwaarts over de provincie. "Het kan dan af en toe best stevig doorregenen. Voor die buien uit wordt het nog zomers warm, 24 of 25 graden. Achter die buien wordt het echter beduidend koeler, met maxima van een graad of 18."

Woensdag en donderdag zijn dan weer twee droge dagen, met flink wat ruimte voor de zon. "Woensdag wordt het 21 of 22 graden en donderdag kan het zomers warm worden, met 25 of 26 graden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!