Video

Actie tegen gedumpt grof afval in stad: 'Het is een zootje!'

19 augustus om 18:00 • Aangepast 28 augustus om 02:05
nl
Complete bankstellen, matrassen en ander grof afval dat gewoon wordt gedumpt bij containers midden in Den Bosch: het is raadslid Joep Gersjes van de eenmansfractie VOOR Den Bosch een doorn in het oog. Hij strijdt voor een schoner Den Bosch en vindt dat de gemeente veel strenger moet handhaven. Tot het zo ver is, voert hij zijn eigen strijd. Hij plakt er alvast stickers op met de waarschuwing dat op dumpen van grofvuil een boete van 150 euro staat.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Maandagmorgen lijkt het bij de afvalcontainers bij winkelcentrum Helftheuvelpassage nog wel mee te vallen met de rommel. Maar op zijn mobieltje laat Joep foto's zien die weinig aan de verbeelding overlaten. "Iedere avond en ieder weekend wordt hier illegaal afval gedumpt, dat is geen porem en asociaal", zegt Joep. Met de stickeractie hoopt hij het gedrag van mensen te verbeteren, al maakt het vooralsnog weinig verschil. "De afvalreiniging ruimt het 's ochtends op, maar in de loop van de dag ligt het weer vol", zegt Joep.

Verschillende mensen die lege flessen in de containers komen gooien delen de ergernis van Joep. Zoals Rosemarie Hendriks, die zegt zich soms dood te ergeren: "Het is echt verschrikkelijk wat een zooi het hier is. Soms moet ik tussen de bankstellen en matrassen lopen om bij de containers te kunnen komen." Deze maandag stoort ze zich aan de stukken glas die rond de containers liggen. Klagen bij de gemeente helpt volgens Rosemarie niet.

Joep Gersjes strijdt voor een schoon Den Bosch (foto: René van Hoof).
Joep Gersjes strijdt voor een schoon Den Bosch (foto: René van Hoof).

Volgens Joep is het een mentaliteitskwestie: "Je hebt mensen die gewoon netjes hun spullen hier neerzetten en je hebt mensen die asociaal zijn en hier alles blijven dumpen. Ik vind het niet kunnen voor een stad als Den Bosch. Dit verziekt de boel en dat maakt mij boos." Van plannen van de gemeente om als proef tot het einde van het dit jaar meer boa's in te zetten en om te overleggen met de winkeliers is volgens Joep nog niets terechtgekomen.

Het is duidelijk dat Joep zijn strijd niet zo maar staakt. "Er zal best wel wat gebeuren achter de schermen bij de gemeente, maar nog niks zichtbaars. Het moet schoon!", zegt hij met opgeheven vuist. Zijn stickeractie is een eerste aanzet om iets tegen het afvalprobleem te doen. Als het aan Joep ligt, worden die stickers binnenkort vervangen door waarschuwingsborden. Het raadslid wil ook graag camera's inzetten voor toezicht, maar daar wil de gemeente in verband met privacy niet aan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!