Alles uit de kast om internationale studenten aan een kamer te helpen

20 augustus om 17:02 • Aangepast 30 augustus om 02:04
nl
Universiteiten en hogescholen in onze provincie halen net voor de start van het nieuwe schooljaar alles uit de kast om internationale studenten aan een kamer te helpen. Voor deze groep is het vaak lastig om een studentenkamer te vinden door zogenaamde 'Dutch only'-advertenties en door gebrek aan kennis van de huidige woningmarkt. Housing buddy's, speciale studentenflats en noodopvang moeten daarbij helpen. "Belangrijk dat ze goed kunnen landen."
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) weet van vijftig internationale studenten dat zij op dit moment nog een kamer zoeken. Een paar maanden geleden stonden er nog 2000 internationale TU/e-studenten op de wachtlijst bij een woningcorporatie voor een loting van woonunits. Inmiddels is een kwart van deze studenten aan een kamer geholpen.

Ook zijn er dit jaar ruim 735 kamers bijgekomen met de komst van de nieuwe woontorens Castor en Pollux op de TU/e-campus. De nieuwe studentenhuisvesting van het bedrijf Xior zorgt voor nog eens 250 nieuwe kamers in Eindhoven.

De TU/e heeft contact met woningcorporaties en woningbouwvereniging om internationale studenten aan een kamer te helpen. Toch melden niet alle woningzoekende studenten zich bij de TU/e waardoor het moeilijk is in te schatten of het daadwerkelijk om nog maar vijftig woningzoekenden gaat.

Uit cijfers van Breda University of Applied Sciences (BUas) blijkt dat 400 studenten in die stad, zelf of met behulp van de hogeschool een kamer hebben gevonden en dat er nog zo'n 150 studenten op zoek zijn. "Maar studenten die zelf een kamer hebben gevonden, koppelen dit niet altijd aan ons terug", aldus Wietske van Rooij, woordvoerder bij BUas.

"Belangrijk voor studieresultaten en mentale welzijn."

Universiteiten en hogescholen richten zich vooral op internationale studenten. "Het is belangrijk dat zij goed landen. Geschikte huisvesting is niet alleen belangrijk voor de studieresultaten van studenten, maar ook voor hun mentale welzijn", vertelt woordvoerder Wim Pleunis van Fontys Hogeschool.

Voor internationale studenten is het vaak lastig om een kamer te vinden. Zo zijn ze vaak nog in het land van herkomst als hun zoektocht begint. "Hierdoor moeten zij op afstand en met tijdsverschil tegen een overactieve woningmarkt opboksen die vaak ook nog anders werkt dan thuis", legt Janneke Iven van Tilburg University uit.

"Dutch only-advertenties zijn belemmering."

Daarnaast krijgen internationale studenten te maken met discriminatie op de woningmarkt. "Verhuurders hebben soms specifieke voorkeuren, zo komen internationale studenten vaak 'Dutch only'-advertenties tegen", zegt Van Rooij.

Daarom heeft BUas een speciale housing buddy die contact heeft met verhuurders, woningbouwverenigingen en woningbouwcorporaties. De buddy gaat daarnaast voor internationale studenten naar bezichtigingen om beelden te maken en controleert contracten en advertenties zodat zij niet opgelicht worden.

Tilburg University heeft zo'n zelfde Housing Office van waar ze studenten regelmatig woningopties doorsturen. Bij Fontys hebben ze een vastgoedexpert aangenomen. Daarnaast heeft de hogeschool zo'n 600 kamers in Eindhoven, Tilburg en Venlo beschikbaar. Kamers waarvan Fontys niet de eigenaar is. Wel bemiddeld ze tussen de student en de verhuurder van de kamers . Zo krijgen internationale studenten één jaar de tijd om een andere kamer te vinden. Vervolgens komen de kamers in augustus weer beschikbaar voor nieuwe internationale studenten.

Ondanks dat universiteiten en hogescholen alles uit de kast halen, is dat nog steeds niet genoeg om het woningtekort op te lossen. Toch bieden TU/e en Fontys geen noodopvang.

"Kwaliteit noodopvang schiet tekort."

"De kwaliteit van deze noodopvang schiet vaak tekort", zegt Ivo Jongsma van TU/e. Fontys adviseert studenten net als Tilburg University om niet naar Nederland af te reizen als zij nog geen woonplek hebben.

Studenten van Tilburg University mogen als noodoplossing de eerste drie weken van hun introductieprogramma tegen een gereduceerde prijs verblijven in Hostel Roots. BUas heeft een samenwerking met een hotel waar studenten voor een redelijke prijs kunnen verblijven.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Deze studenten hebben nog geen kamer: 'Al op 30 huizen gereageerd'

Prijs studentenkamer Breda schiet omhoog, hoogste huur van Brabant

Nieuwe kleine stad op campus van de TU/e lost flink deel kamertekort op

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!