Na 25 jaar metamorfose voor 'sfeerloze' privékamers in gevangenis

20 augustus om 13:31 • Aangepast 28 augustus om 02:04
nl
De privékamers voor het zogenoemde bezoek zonder toezicht in de PI Vught zijn flink onder handen genomen. De oude kamers, in de volksmond peeskamertjes genoemd, hadden ‘weinig sfeer en nodigden niet erg uit tot het voeren van een goed gesprek of tot intimiteit’, geeft de gevangenis aan.
Profielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

De kamers zijn daarom voorzien van een nieuw likje verf, sfeervollere verlichting en een nieuwe inrichting om het bezoek zonder toezicht (BZT) aangenamer te maken voor gedetineerden én hun partners.

Het vorige interieur was inmiddels een jaar of 25 oud. Volgens werknemers van de PI Vught, gedetineerden en hun partners was het hoog tijd voor een frisse wind. Sommige gedetineerden gaven zelfs aan dat ze bang waren dat hun partner niet meer op bezoek zou willen komen in de ‘sfeerloze kamers’.

De oude, 'sfeerloze' BZT-kamer van de gevangenis (Foto: PI Vught)
De oude, 'sfeerloze' BZT-kamer van de gevangenis (Foto: PI Vught)

De vier nieuwe kamers zijn onder andere voorzien van kleurrijke muren, comfortabele meubels en de mogelijkheid om een kopje koffie te zetten. Zowel gedetineerden als hun partners hebben volgens de gevangenis aan medewerkers laten weten dat de sfeer er goed op is vooruitgegaan.

Wanneer een gevangene normaal bezoek krijgt, is er altijd beveiligingspersoneel aanwezig om toezicht te houden. Lichamelijk contact is, afgezien van een korte begroeting bij aankomst en vertrek, niet toegestaan. In de BZT-kamer krijgen gedetineerden en hun partners de kans om eens per maand, anderhalf uur lang zonder toezicht samen te zijn. Dit kan dus nu in een opgefriste omgeving.

De vernieuwde privékamer (Foto: PI Vught)
De vernieuwde privékamer (Foto: PI Vught)

Volgens een woordvoerder van de gevangenis is BZT een belangrijk onderdeel van het re-integratieproces van gedetineerden. Een sociaal vangnet met positieve invloed zorgt er volgens de woordvoerder voor dat een ex-gedetineerde minder snel de fout in zal gaan. BZT is één van de manieren om contact met de buitenwereld te houden, naast het regulier bezoek, (beeld)bellen en versturen van post: “BZT is een middel om de band met een partner tijdens de detentie zo goed mogelijk in stand te kunnen houden. Van een goed sociaal vangnet profiteert de samenleving ook. Het vergroot de kans dat iemand op het rechte pad blijft.”

Om voor een bezoek aan de BZT-kamer in aanmerking te komen, moet een gedetineerde aan een aantal eisen voldoen. Ten eerste zijn hoogrisicogroepen, die bijvoorbeeld in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught zitten, uitgesloten. Ook moet een gedetineerde minstens een half jaar vastzitten en goed gedrag laten zien. Bij het aanvragen van bezoek moet worden bewezen dat er sprake is van een hechte relatie. Als bewijs geldt bijvoorbeeld een huwelijksakte, samenlevingscontract, inschrijving op hetzelfde woonadres of een geboorteakte van een gezamenlijk kind. Wanneer dit niet mogelijk is, is het aan de gevangenisdirecteur om te beslissen of het speciale bezoek wordt toegekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!