Video

Schoonmaker Ben ruikt penetrante lucht niet meer: 'Verstand op nul en gaan'

20 augustus om 20:30 • Aangepast 30 augustus om 02:02
nl
Lijkgeur verwijderen, wietplantages ontruimen of het weghalen van schimmel en ontlasting. 24/7 staan Ben Timmermans (29) en zijn jonge team klaar om klussen te klaren die niemand anders wil doen. "Wij worden gebeld voor eigenlijk alles wat een normaal schoonmaakteam te heftig vindt", vertelt hij trots. "Heel veel mensen zeggen 'dat zou ik zelf nooit kunnen'." We treffen hem in Kaatsheuvel in het huis dat vorige week door een huurder vol rommel, poep en schimmel werd achtergelaten.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Deze week zijn Ben en zijn vriend en collega Job Swinkels het zwaar vervuilde en verwaarloosde huis aan het schoonmaken. Althans, de eerste twee dagen zijn ze vooral druk met het leegruimen van alle kamers. "Dit is wel een speciale situatie, want normaal hebben we aan een zo'n container van veertig kuub voldoende", wijst Ben. "Maar omdat dit zo'n grote woning is waarbij alle ruimtes vol staan, hebben we hier twee containers nodig."

"Het allerheftigste werk moet ook gebeuren."

Ben wordt onder meer gebeld na zelfdodingen of lijkvindingen. In sommige gevallen ligt een lichaam al weken dood in huis. "Als wij aankomen, is het lichaam al weg. Voor de mensen die het lijk moeten weghalen, is het veel heftiger. Wij zien eigenlijk een verhaal dat niet meer echt leeft, want de context is al weg. Daardoor denk ik dat ik lijkvocht of lijksappen net zo makkelijk schoonmaak als een vervuild aanrecht."

Wanneer Ben (29), zijn broer Gijs (33) en hun vriend Job (25) aankomen op locatie, krijgen ze nogal eens verbaasde reacties. "Oh, jullie zijn wel erg jong, zeggen mensen dan. Terwijl ik juist denk: we zijn nu jong, lekker flexibel." De drie mannen die samenwerken vanuit Deurne onder de naam Spik en Span Speciaalreiniging, komen allemaal uit de schoonmaakbranche. "We zijn alle drie een beetje gek", lacht Ben. "Wij dachten: het allerheftigste werk moet ook gebeuren. Waarom gaan wij dat niet samen doen? Wij zijn uit het juiste hout gesneden.

"Het is soms even slikken."

Het werk kan soms best confronterend zijn, vertelt Ben. "Sowieso zijn klussen die gerelateerd zijn aan de dood of kadavers van dieren zijn het heftigst. Wanneer je tekeningen van een kind tegenkomt terwijl je het huis van zijn overleden vader aan het opruimen bent, kan dat wel even binnenkomen, ja. Ik probeer er niet te veel over na te denken. Maar als ik ermee zit, dan deel ik het thuis."

"Het is soms even slikken wanneer je na gaat denken over: hoe gaat het nu met dat kind? Maar dan ga ik snel weer door', aldus Job. Toch wordt er ondanks de heftigheid van het werk ook veel gelachen. "Sommige mensen hebben bepaalde hobby's die ze in het weekend uitoefenen...", lacht Job. "Je spit door een hele inboedel van iemand, dus alles wat diegene in zijn of haar leven doet, kom je tegen." Van tientallen vibrators tot SM-pakjes: de mannen kijken nergens meer van op.

"Wij zien een vervuilde situatie en die moet schoon."

En dat constant werken in een penetrante lucht? "Gek genoeg ruiken we het wel, maar je staat er niet meer bij stil. Het stinkt wel, maar het komt niet meer binnen", vertelt de Deurnenaar. "Ik maak het niet spannender dan het is. Wij zien gewoon een vervuilde situatie en die moet schoon. Verstand op nul en gaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!