Video

Broodfokker zet hondenhandel voort als hij tijdelijk op vrije voeten is

20 augustus om 17:04 • Aangepast 30 augustus om 11:54
nl
Als het aan justitie ligt gaat een van Nederlands meest beruchte broodfokkers, Kevin T., voor nog eens vijf maanden de cel in. De 38-jarige man, die vooral in Deurne actief is geweest, was door de rechtbank van Zwolle al veroordeeld tot negen maanden cel vanwege ernstige dierenmishandeling.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

T. was op vrije voeten in afwachting van het hoger beroep dat hij tegen de uitspraak van de Zwolse rechter had aangetekend. Hij werd in april opnieuw aangehouden, omdat hij zich niet aan één van de voorwaarden had gehouden die de rechtbank hem had opgelegd. Hij had zijn hondenhandel voortgezet.

T. was vorig jaar illegaal puppy’s en iets oudere honden blijven houden, fokken en verkopen. “Als politie, justitie en House of Animals dit niet hadden onderzocht, dan was hij er nog jaren mee doorgegaan”, was de stellige overtuiging van de officier. Een gedeeltelijke bekentenis van T. en zijn belofte dat hij ‘er niet meer mee gaat beginnen’ nam ze met een korreltje zout.

De instanties kwamen in actie nadat de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) had geconstateerd dat de man zijn activiteiten had verplaatst naar het Zuid-Limburgse Heerlen. Toen het hem daar te heet onder de voeten werd, week T. uit naar België. Daar rekende hij buiten de speurneuzen van House of Animals, dat wel vaker misstanden in het dierenwelzijn aan de kaak stelt.

"Honden zijn geen wegwerpproducten voor me."

Aanvankelijk ontkende T. dat hij fout was geweest, maar later kwam de aap uit de mouw. Ook bleek uit telefoongesprekken dat hij bewust zijn eigen gang bleef gaan: “Ze kunnen de tering krijgen.” Uiteindelijk bleek uit onderzoek dat hij op zijn eigen naam en die van anderen was doorgegaan. “Honden zijn geen wegwerpproducten voor mij, ik heb er zo’n hechte band mee. Ik wilde niet stoppen.”

"Ik heb helemaal geen zin meer in deze ellende."

Binnen de kortste keren veranderde T. als een blad aan een boom van mening: “Ik heb helemaal geen zin meer in deze ellende. Ik ben pas 38, maar zit voorlopig nog vast en kan mijn kinderen alleen in de gevangenis spreken. Ik hoop dat ik de kans krijg om terug te komen en mijn werk bij een bedrijf in België op te pakken.” Behalve de officier van justitie, hadden ook medewerkers van de LID en Karen Soeters van HoA die de zitting bijwoonden er zo hun bedenkingen bij.

T.'s advocaat zei dat het geen zin had om de feiten te weerleggen. Hij hoopt dat een eventuele celstraf niet langer dan zes weken zal zijn. In deze zaak doet de rechter in Den Bosch over twee weken uitspraak. In ieder geval weet T. dat hij tien jaar lang onder toezicht van de LID blijft en dat hij ruim zes jaar geen dieren mag houden.

De honden van T. werden niet alleen illegaal gehouden, hun leefomstandigheden waren ook slecht:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.