Wie zelf grondwater oppompt, heeft nog een paar dagen om dat te melden

21 augustus 2024 om 12:13 • Aangepast 30 augustus 2024 om 02:03
nl
Grondwaterputten met een capaciteit tot 10.000 liter per uur, moeten vóór 1 september bij het waterschap zijn gemeld. Wie dat voor die tijd niet doet, is in overtreding. Met water uit kleine grondwaterputten sproeien mensen bijvoorbeeld de tuin of spuiten ze stof en vuil af. Ook wordt het gebruikt om vee te laten drinken of producten te wassen.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Sinds vorig jaar is het verplicht om in gebieden die vallen onder de waterschappen Brabantse Delta en De Dommel om zogenoemde ‘kleine’ grondwaterputten te melden. In het werkgebied van waterschap Aa en Maas is dit melden vrijwillig. De waterschappen willen op deze manier een beter beeld krijgen van het grondwatergebruik in de provincie. Dat is volgens de waterschappen nodig om verdroging tegen te gaan.

Kleine grondwaterputten worden gebruikt door bijvoorbeeld boeren die hun vee water geven, maar ook door bedrijven, gemeenten en mensen die in het buitengebied wonen. Het woord klein is gekozen om het verschil met grootverbruikers als industrie, landbouw en drinkwaterbedrijven duidelijk te maken. Een kleine put kan maximaal 10.000 liter per uur oppompen.

Nieuwe regels
In Brabantse Delta en De Dommel is het straks niet meer toegestaan om gebruik te maken van een waterpomp die niet gemeld is. Het is in bepaalde gebieden na 1 september ook niet meer mogelijk om een melding te maken van een bestaande pomp. Daarbij gaat het om gebieden waar grondwaterputten invloed hebben op de natuur. Momenteel heb je in deze gebieden al een vergunning nodig voor het aanleggen van een nieuwe put. Je vindt de gebieden op de websites van Brabantse Delta en De Dommel.

Waterschap Aa en Maas is minder streng. Daar geldt slechts een verzoek om grondwaterputten te melden. Ook na 1 september is het in het werkgebied van Aa en Maas nog toegestaan om een niet-gemelde put te gebruiken. Ook blijft het hier mogelijk om een put te registeren.

Op deze kaart zie je de stand van zaken in jouw waterschap:

Wachten op privacy instellingen...

Zoveel kleine grondwaterputten zijn er tot nu toe gemeld:

  • De Dommel: ruim 7.000
  • Brabantse Delta: 1.950
  • Aa en Maas: 530

In totaal zijn er in de hele provincie dus al bijna 10.000 kleine waterputten gemeld.

Grondwaterbelasting
Dat er in het werkgebied van Aa en Maas aanzienlijk minder meldingen zijn gedaan, werd door het waterschap al verwacht. Het besteedt meer aandacht aan grote, professionele onttrekkingen. Die hebben de meeste invloed op de grondwatervoorraad, zegt het waterschap. Daarbij geldt er hier dus geen meldplicht.

De provincie heeft plannen om vanaf 1 januari 2025 belasting te gaan heffen op kleine grondwaterputten. Maar het is volgens Aa en Maas niet zo dat zij hebben gekozen voor vrijwilligheid om inwoners in de toekomst te behoeden voor zo’n mogelijke belasting. Volgens de waterschappen was het idee om de grondwaterputten in kaart te brengen er al vóórdat de plannen van de provincie bekend werden.

In september evalueren de drie Brabantse waterschappen gezamenlijk de resultaten van het afgelopen jaar. Aa en Maas zal naar aanleiding daarvan kijken of het nodig is om haar aanpak te veranderen.

Op deze website kan je de actuele grondwaterstand zien:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!