Video

Omwonenden vinden festivals prima, maar ergeren zich aan geluidsoverlast

21 augustus om 18:30 • Aangepast 30 augustus om 02:03
nl
Trillende bastonen van een hardstylefestival. Ze zijn kilometers verderop te horen en zorgen voor overlast bij mensen die in de buurt van de Beekse Bergen wonen. Dit weekend vond daar Decibel Outdoor plaats. Voor inwoners hoeven de feesten echt niet weg, maar mag het wel wat zachter.
Profielfoto van Sami Kappé
Geschreven door

Bij een hoorzitting van de gemeente zat de tribune dinsdagavond vol. "De zitting werd goed bezocht", vertelt Birgit Verstappen. Zij ervaart al jaren overlast van de muziekdreunen die haar huis bereiken.

"Meerdere mensen hielden een emotioneel pleidooi over wat dat met hen doet." Verstappen zag hoe het ook een vertegenwoordigster van festival Best Kept Secret raakte. "Het deed haar wat. Maar de mevrouw van Awakenings zat alleen maar 'nee' te knikken. De muziek zachter zetten kan volgens haar niet zonder af te doen aan de beleving."

Wat Verstappen het meest dwars zit, is dat de gemeente niet aan een oplossing wil werken. "Dus het verzet wordt groter." Om de proef op de som te nemen, kwam de Stichting Geluidshinder afgelopen weekend op bezoek. Toen Decibel Outdoor werd gehouden in Hilvarenbeek.

Geluidsexpert Erik Roelofsen verrichtte tijdens het feest metingen in de wijde omgeving. Ook bij Verstappen thuis. Zijn conclusie? Aan de vergunning wordt ruimschoots voldaan, al snapt hij wel waarom omwonenden overlast hebben. Met een beetje pech kunnen lage bastonen namelijk erg ver reiken.

Roelofsen: "Ik noem het boemboem-geluiden. Die zijn extra hinderlijk. Als er veel wind staat, krijg je dat op grote afstand mee. Ook de temperatuur is een factor." Wie zijn deuren en ramen dicht heeft, hoort alsnog de trillingen van een hardstylefestival. "En dat zorgt voor een ongemakkelijk gevoel." Volgens hem is het 'relatief makkelijk' voor festivals om het basniveau terug te draaien. "Dat kan met computers." De overlast neemt volgens de geluidsexpert dan flink af. "En de bezoeker merkt er niks van."

"Dagenlang twaalf uur per dag basgedreun is te veel."

In totaal kwamen er tijdens Awakenings 329 klachten en meldingen over het geluid binnen. Bij Best Kept Secret, waar niet alleen dj's maar ook bands optreden, waren dit er veel minder: namelijk 21. Verstappen vindt dat de gemeente zich juridisch zit in te dekken. "Omdat er in de vergunning niks over die bastonen staat, kunnen wij er ook niet op controleren. Terwijl dat geluid heel heftig kan zijn. Ik merk bij de gemeente geen houding van 'we lossen dit samen op'."

Helemaal geen geluidshinder is niet mogelijk bij grote festivals. "Maar dat hoeft ook niet", zegt expert Roelofsen. De hoeveelheid decibel kan volgens hem wel minder. Sowieso bescherm je daarmee ook het gehoor van de feestgangers, weet Verstappen: "Dagenlang twaalf uur per dag basgedreun, waartegen je je niet kan beschermen, is te veel."

De expert roept gemeentes op goed te communiceren. "Waarom moet bijvoorbeeld een technofeest tot een uur 's nachts doorgaan als de volgende dag een werkdag is?" Ook wijst hij op wat Vlaanderen heeft gedaan. "Die hebben wetgeving voor feestjes met luide muziek. Hier wil de landelijke politiek er niet aan. In elke gemeente geldt wat anders. Dat is ook voor festivals ingewikkeld."

Reactie gemeente Hivarenbeek

De gemeente Hilvarenbeek geeft aan vooraf met de betrokken festivalorganisatie in het veiligheidsoverleg duidelijke afspraken te hebben gemaakt om de overlast te beperken.

Ook zijn er per dag meerdere 'integrale geluidsoverleggen' geweest waarin door de organisatie, Beekse Bergen en de gemeente de stand van zaken besproken werd.

De gemeente zegt tevreden te zijn dat er al veel bezoekers zijn geweest en dat de festivals tot nu tot zonder noemenswaardige incidenten zijn verlopen. Bij Awakwnings en Best Kept Secret is uit onafhankelijke metingen gebleken dat er geen overschrijdingen zijn geweest van de in de vergunning gestelde geluidsnormen. Na Decibel Outdoor zal de bestuurlijke evaluatie van het seizoen plaatsvinden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!