Huizen flink duurder dan vorig jaar, in Brabant nog onder het gemiddelde

22 augustus om 06:38 • Aangepast 30 augustus om 02:03
nl
Een koopwoning in Brabant was in juli ruim acht procent duurder dan een jaar ervoor. Een schrale troost voor woningzoekenden: het had nóg erger gekund. De prijzen in Brabant stijgen minder hard dan het landelijk gemiddelde.
Profielfoto van Kamiel Visser
Geschreven door

De huizenmarkt is veel woningzoekenden een doorn in het oog. Lange tijd stegen de huizenprijzen alleen maar, maar in 2023 leek daar verandering in te komen. Met de nadruk op leek: dit jaar stijgen de huizenprijzen namelijk weer. Dat gaat zelfs zo hard, dat huizen in Nederland bijna elf procent duurder zijn in vergelijking met een jaar ervoor.

In Brabant is die stijging weliswaar minder groot dan het landelijk gemiddelde, maar die is nog steeds niet mals. Huizen zijn in het tweede kwartaal van 2024 8,2 procent duurder dan het jaar ervoor.

In het tweede kwartaal werden er 3,5 procent meer woningen verkocht dan vorig jaar. Alle soorten huizen zijn in prijs gestegen, maar de prijs van vrijstaande woningen steeg het minst (5,5 procent). Het aantal vrijstaande woningen dat is verkocht, is met iets meer dan tien procent gestegen. Appartementen wisselen het vaakst van eigenaar.

"De woningmarkt lijkt weer oververhit te raken."

In juli 2024 was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning ruim 4,5 ton.

"De woningmarkt lijkt weer oververhit te raken", zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Van Mulligen trekt een vergelijking met 2021 toen de huizenprijzen ook heel hard begonnen op te lopen. Maar de situatie is wel anders, waarschuwt hij. Destijds was de hypotheekrente erg laag, inmiddels zijn de leenkosten een stuk hoger.

Volgens de econoom wordt de prijsstijging nu vooral gedreven door het oplopen van de lonen, in combinatie met het nog altijd zeer krappe aanbod aan te koop staande huizen. "Het is een klassiek vraag- en aanbodverhaal. Er is genoeg geld beschikbaar en de vraag om te verhuizen is groot."

Eind 2021 en begin 2022 piekten de prijsstijgingen rond de 20 procent. Of we nu weer afstevenen op zo'n scenario, durft Van Mulligen niet te zeggen. Maar hij sluit het ook niet uit.

Als de inflatie verder daalt, nemen de loonstijgingen die vakbonden en werkgevers afspreken waarschijnlijk ook af. Maar het lijkt er ook op dat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn rentes weer gaat verlagen. Van Mulligen denkt dat de rente nog niet heel snel omlaag gaat, maar het ziet er wel naar uit dat de leenkosten op den duur afnemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!