Voorjaarsvakantie of niet: vrij met carnaval regelen we zelf wel

23 augustus om 14:30 • Aangepast 31 augustus om 02:04
nl
Even dachten we dat Den Haag ons glad was vergeten. Want waarom wordt de voorjaarsvakantie een week eerder gepland dan ons Brabantse volksfeest? Maar ook al slaat ons hoofd op hol als het over carnaval gaat, de vakantieplanning van scholen heeft met meer factoren te maken dan alleen ons feest der zotten. En bovendien, Brabant regelt wel dat het goedkomt.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Officieel is de voorjaarsvakantie voor het zuiden van 22 februari tot en met 2 maart 2025. Carnaval is op 2, 3 en 4 maart. Edwin Broems, secretaris van de Brabantse Carnaval Federatie noemde de situatie 'bijzonder'. “We proberen in Den Haag aandacht te vragen voor dit probleem. Carnaval is een stukje cultuur en dat moet worden behouden."

Een woordvoerder van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), beaamt dat en noemt carnaval ‘een groot goed en absoluut immaterieel erfgoed’.

Volgens hem wordt wel rekening gehouden met carnaval. "Bij het plannen van de vakanties wordt met veel rekening gehouden, waaronder de data van carnaval, maar ook landelijke feestdagen en examens. Maar we willen wel benadrukken dat het onderwijskundige belang altijd vooropstaat."

De data voor de kerstvakantie, meivakantie en de zomervakantie worden door het ministerie vastgelegd. Daar moeten scholen zich aan houden. Voor de herfst- en voorjaarsvakantie gelden adviesdata, net als voor een extra week meivakantie.

"Als het niet samenvalt met carnaval, is het eerste wat we doen: afwijken."

De woordvoerder van OCW: “Scholen zijn helemaal vrij om van de adviesdata af te wijken. Dat kan zonder toestemming van OCW, alleen moet de medezeggenschapsraad van de school het er wel mee eens zijn."

Het ministerie houdt ook rekening met de wens van scholen om zeven tot acht weken les te geven en daarna een week vakantie te hebben. Als je wél rekening houdt met carnaval zitten er acht schoolweken tussen de kerst- en de voorjaarsvakantie. Dus wat ons carnavalsvierders betreft zou dat juist perfect passen.

Maar dat is niet het enige waar naar gekeken wordt, legt de woordvoerder uit. Ook de meivakantie en het eindexamen moet passen. De adviesweek van de meivakantie valt dit jaar vroeg (19 april), zodat Pasen erin valt. Daardoor blijven er tussen 'onze' carnavalsvakantie en de meivakantie maar zes schoolweken over. En op 9 mei moeten de eindexamens weer beginnen.

Het is een puzzel dus. Maar het Brabants Overleg Vakantieplanning weet er wel raad mee. Zij stelt jaarlijks een advies op voor vakantieplanning van Brabantse scholen. Zo'n 25 directeuren van het basis- en voortgezet onderwijs stemmen schoolvakanties samen af.

De datum van de voorjaarsvakantie is daar altijd een kort agendapunt, stelt voorzitter Juliën Koog. “Als de voorjaarsvakantie niet samen valt met carnaval, dan is het eerste wat we doen: afwijken. Daar zijn we binnen tien seconden uit. Er wordt gewoon carnaval gevierd.”

"Scholen mogen ook vasthouden aan de adviesweek en twee dagen carnaval toevoegen.”

Hij begrijpt de redenering vanuit het ministerie maar hij snapt ook dat er ophef ontstaat als carnaval buiten de vakantie valt. Volgens Koog kan er wel rekening worden gehouden met het volksfeest. “Die zeven of acht weken school tussen vakanties, weegt voor ons niet op tegen carnaval.”

Volgens het ministerie van OCW blijkt uit onderzoek dat 85 procent van de scholen de data van het ministerie volgen. “Maar we weten dat in het zuiden van het land scholen massaal afwijken als de data voor carnaval niet passen doordat carnaval vroeg of laat valt", aldus de woordvoerder. "Maar het staat scholen ook vrij om aan de adviesweek vast te houden en twee dagen carnaval eraan toe te voegen.”

Dat laatste vinden wij dan weer een slecht plan. Want na carnaval heb je óók recht op vakantie om bij te komen.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT

Carnaval valt in 2025 buiten de schoolvakantie, bepaalt Den Haag

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!