Moeder verdacht van poging doodslag op haar ongeboren kind: ‘Unieke zaak’

23 augustus 2024 om 13:46 • Aangepast 3 september 2024 om 02:01
nl
Een 39-jarige vrouw uit Rijsbergen wordt verdacht van poging tot doodslag en zware mishandeling op haar ongeboren kindje. In de laatste vijf maanden van haar zwangerschap gebruikte ze onder meer de zogenoemde zombiedrug flakka en onttrok ze zich aan instanties zoals de GGZ. Volgens de rechter en de officier van justitie gaat het om een unieke zaak.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

De moeder meldde zich samen met haar baby vrijdagochtend in de rechtbank. Vanuit de gevangenis was ze naar Breda gebracht. De rechter was verrast dat de baby erbij was en vond dat geen goed idee.

Afspraken en controles
“De rechtbank is niet ingericht voor een baby en daarom zijn moeder en kind nu niet in de zaal”, zei de rechter. “Ik heb kort met mevrouw gesproken. Het gaat volgens haar goed met haar en haar dochter. Ze wil heel graag naar een plek buiten de gevangenis met haar baby.”

De vrouw zit samen met haar paar maanden oude baby vast in een zogeheten 'moeder kind cel' vanwege drugs- en alcoholgebruik tijdens haar zwangerschap. Justitie verdenkt de vrouw van poging tot doodslag, dan wel zware mishandeling, op haar toen nog ongeboren kindje. De verdenking is gebaseerd op het feit dat ze GHB, flakka en alcohol gebruikte, zo werd duidelijk in de rechtbank.

Dat moeder en dochter wel samen in een cel verblijven, terwijl moeder het ongeboren kind in gevaar zou hebben gebracht, komt volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) doordat het gevaar voor het kind is geweken. Het gevaar lag bij het gebruik van drugs tijdens de zwangerschap. Het kind staat wel onder toezicht. Moeder en kind hebben volgens de woordvoerder recht om samen op te groeien.

Wat is flakka?

Flakka is een drug die in West-Brabant en Zeeland populair is, schrijft het Trimbos Instituut. Het middel zorgt in eerste instantie voor een stimulerend en euforisch effect. De bijnaam van deze drug is niet voor niets: ‘zombiedrug’. Dat komt omdat het middel zorgt voor schokkerige bewegingen, hallucinaties, verhoogde bloeddruk en hartslag en sterke rusteloosheid.

De vrouw woonde tijdens haar zwangerschap in Bergen op Zoom. Daar heeft ze zich ook onttrokken aan instanties zoals de GGZ, de Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdbescherming Brabant. Volgens justitie heeft ze zich niet gehouden aan afspraken en controles rondom haar zwangerschap. De vrouw heeft nog drie kinderen, die allemaal uit huis zijn geplaatst.

Nooit eerder voorgekomen
“We hebben hier te maken met een bijzondere situatie die niet vaak voorkomt”, zegt de officier van justitie. Zover bekend is er nog nooit een moeder op deze manier vervolgd. "Meestal kunnen we een aanstaande moeder nog helpen via hulpinstanties.” De rechter noemt deze zaak dan ook uniek.

De moeder wil in afwachting van de rechtszaak dus graag weg uit de gevangenis en naar een veilige plek met haar baby. Een plek waar ze passende hulp en begeleiding kan krijgen.

De rechter gaat daar niet zomaar in mee. “Ik vind dat er kans is op herhaling, omdat ze een hardnekkige verslaving heeft. Nu zit ze in een omgeving waar ze zich verantwoord moet gedragen. Als ze daar weg wordt gehaald dan is maar de vraag of ze zich op dezelfde verstandige manier zal gedragen.”

Giftige relatie
“Niet alleen vanwege alcohol en drugs maar ook vanwege de giftige relatie met de vader van het kind, haar ex-partner”, gaat de rechter verder. Ze mag onder voorwaarden wel naar een nieuwe veilige locatie, een geheime locatie die ook in de rechtbank niet wordt gedeeld.

De moeder moet meewerken aan elke vorm van hulpverlening die de instelling nodig vindt. Daarnaast krijgt ze een persoonlijkheidsonderzoek. Ook mag ze geen enkel contact opnemen met de vader van het kind. Tot slot krijgt ze een verbod op drugs en alcohol en ze moet meewerken aan elke drugs- en alcoholcontrole.

Op 19 november kijkt de rechtbank hoe de rechtszaak verder gaat. Dan wil justitie ook deskundigen van het NFI geraadpleegd hebben wat de effecten van drugs en alcohol zijn op een ongeboren kind.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.