Wagenbouwers werken door tot startschot voor Brabantsedag klinkt

24 augustus om 18:00 • Aangepast 3 september om 02:01
nl
De Brabantsedag in Heeze staat voor de deur en dat betekent dat de wagenbouwers flink aan het zwoegen zijn om de puntjes op de spreekwoordelijke 'i' te zetten. De bouwers stoppen zondag pas op het allerlaatste moment, zegt bestuurslid Frank van Lierop. "Pas als die wagens over de startstreep gaan, valt het doek voor de bouwers."
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door
Wim Coenen

In de tent van vriendenkring de Oude Ambachten wordt vrijdag nog flink geklust aan de wagen waarmee de groep zondag aan de theaterparade meedoet. Wie niet weet wat ze precies aan het doen zijn, kan de indruk krijgen dat er nog wel heel veel werk moet worden verzet.

Vriendenkring Van Gaal eerder deze week bij de voorbereidingen
Vriendenkring Van Gaal eerder deze week bij de voorbereidingen

"De wagen moet nog in elkaar worden gezet", vertelt Bob Jansens van de vriendenkring nuchter. "Wij gaan dadelijk naar het industrieterrein, waar we hem in elkaar hijsen. Vanavond staat de constructie helemaal netjes in elkaar."

"Als de verfblikken open zijn, zitten ze tegen het einde aan."

Aan de theaterparade doen tweeduizend acteurs en zestien immens wagens mee. Toeschouwers kunnen die vanaf half twee voorbij zien trekken. Tot het allerlaatste moment werken de vriendengroepen door om op en top voor de dag te komen, zegt Frank van Lierop van het bestuur. "Maar ze zijn nu bijna klaar. Als de verfblikken op zijn, zitten ze tegen het einde aan."

LEES OOK: Deze familie doet al 50 jaar mee aan Brabantsedag en denkt niet aan stoppen

De wagenbouwers hebben hun inspiratie dit jaar gehaald uit het thema 'Dichterbij Brabant'. Dat verwijst naar gedichten van Brabantse dichters en naar het typisch Brabants gevoel. Van Lierop: "Ze zijn geïnspireerd door een titel, woord of strofe van een gedicht en hebben daar een eigen invulling aan gegeven. Ik denk dat het een spektakel wordt."

De Brabantsedag begint op zaterdag met een tuinfeest. Op zondag is de theaterparade en vermaak op verschillende pleinen in Heeze.

Brabantsedag bij Omroep Brabant

Net als andere jaren is de parade van de Brabantsedag te volgen op de kanalen van Omroep Brabant. Dat kan zondagmiddag 25 augustus vanaf half twee te zien via de website, de app en via het televisiekanaal van Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!