Boswachter maakt zich meer zorgen over honden dan over een wolf

25 augustus om 15:20 • Aangepast 4 september om 02:01
nl
Boswachter Jan Meesters is helemaal klaar met de honden die weer massaal loslopen in de Loonse en Drunense Duinen en het wild opjagen. Op deze mooie zondag leveren de loslopende honden de boswachter meer werk op dan wolven. Zo kreeg hij zondagmorgen een melding van twee wolven in het gebied. "We hebben gezocht en de melding geanalyseerd. Vooralsnog lijkt het waarschijnlijker dat het om loslopende honden gaat."
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

De boswachter van de Loonse en Drunense Duinen schrikt niet van een wolvenmelding in zijn gebied. "Ik wil het graag weten als het echt zo is want dan kan ik schapenhouders waarschuwen. Toch heb ik nog nooit een serieus spoor van een wolf hier gevonden. Wat mensen zien zijn grote herdershonden of wolfshonden die aan het jagen gaan."

LEES OOK: Dode reeën gevonden in bossen Herperduin, boa’s delen boetes uit

Die loslopende honden bezorgen de boswachter meer kopzorgen dan een eventuele wolf. "Het hele jaar door horen honden aan de lijn. Er zijn speciale losloopgebieden, ook hier waar dat niet hoeft." Zondagmorgen maakte een mountainbiker een melding van twee wolven. "Dat was vlakbij het losloopgebied en op een ongebruikelijk tijdstip voor wild."

"De hondeneigenaren nemen bewust het risico dat ze beboet worden."

Die gegevens zijn voor de boswachter een teken dat het waarschijnlijk niet over wolven gaat maar honden. Toch is er gezocht en vond de boswachter vooral loslopende honden. "Ik kan de baasjes beboeten. Dat is ongeveer honderd euro, maar het heeft geen zin. De eigenaren gunnen hun hond en zichzelf een ontspannen tijd en nemen bewust het risico dat ze beboet worden."

"Bijna elke hondeneigenaar zegt dat het niet zijn hond is die op wild jaagt", reageert de boswachter. "Maar ik vind de slachtoffers." De paartijd is net voorbij en de reebokken zijn moe en kwetsbaar. "Als er kalfjes zijn, zijn die de klos. Het is zo'n onnodig leed en pijnlijk om te zien."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!