Video

Dit is de winnende wagen van de Brabantsedag

25 augustus om 21:32 • Aangepast 4 september om 02:01
nl
Vriendenkring Hopeloos is de winnaar van de 65ste Brabantsedag. De groep won met zijn voorstelling van 'In de 14 Billekens' zowel het algemeen klassement als de publieksprijs. Op de tweede plaats eindigde Vriendenkring Schenkels met Stormvloed van Verbroedering, geïnspireerd door een gedicht van Harrie Kapteijns uit 1957.
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

De jury maakte zondagavond de winnaars bekend in een bomvolle tent in de gemeentehuistuin in Heeze. Uitzinnig van vreugde werden de beker en de schildjes in ontvangst genomen en daarna barstte het feest los. Het thema van deze editie van de Brabantsedag was 'Dichterbij Brabant', waarbij de wagenbouwers hun inspiratie uit gedichten moesten halen. In totaal deden zestien prachtige wagens mee aan de parade zondagmiddag en stonden er zo'n 40.000 bezoekers langs de kant te kijken.

Billekens
Vriendenkring Hopeloos koos voor het gedicht 'Kermissen' van de Eindhovense dichter Lodewijk van Woensel, vertelt deelnemer Robert Claassen. "Vroeger, rond de Tweede Wereldoorlog, gingen mensen naar de kermis, deels voor de dansorgels", legt hij gepassioneerd uit.

Uiteindelijk verdwenen veel van deze orgels naar de kroegen, en één kroeg, 'De Veertien Billekens', werd er zelfs heel populair om. "Dat orgel dat daar stond hebben wij als het ware helemaal uit elkaar gehaald, en op onze eigen wijze opnieuw nagebouwd", zegt Claassen trots.

In de 14 Billekens wint Brabantsedag 2024 (foto: Eye4Images)
In de 14 Billekens wint Brabantsedag 2024 (foto: Eye4Images)
(foto: Eye4images / Jack Brekelmans)
(foto: Eye4images / Jack Brekelmans)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!