Video

Mayke is de sterkste vrouw ter wereld: 'Gelijk fles whisky gekocht'

26 augustus om 16:00 • Aangepast 4 september om 02:01
nl
Mayke van Wouwen-Koek uit Uppel mag zich in elk geval een jaar lang de sterkste vrouw ter wereld noemen. Op het WK Natural Strongman won ze dit weekend zeven van de acht onderdelen en pakte ze met afstand de wereldtitel. Een dag na haar topprestatie heeft ze nog wel een beetje pijn. "Maar als je wereldkampioen bent dan verzacht dat zeker de pijn."
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

Boomstronken van 80 kilogram boven je hoofd tillen, biervaten van 90 kilogram op een platform zetten en een stang van 170 kilogram optillen. Het is een greep uit de prestaties van Mayke op het WK Strongman.

Een dag na het behalen van haar eerste wereldtitel heeft ze een beetje pijn. Maar de wereldtitel verzacht veel: "Het voelt niet alsof ik overreden ben door een vrachtwagen, ik heb alleen wat kramp in mijn voeten en natuurlijk ben ik wel echt moe.”

"Ik wilde dit heel graag vieren met een glas whisky."

Tijdens het WK strongman zijn er acht onderdelen, Mayke wist er verdeeld over twee dagen zes te winnen. “Na de eerste dag had ik al best een groot gat met de concurrentie, maar toen werd ik juist zenuwachtiger. Ik denk vaak in scenario’s. Na die eerste dag gingen er wel duizend scenario’s door mijn hoofd.”

Op de tweede dag kwam de wereldtitel voor Mayke niet meer in gevaar. Na maanden ongelooflijk hard werken en ook heel veel letten op haar voeding was er nu tijd voor een drankje. “Ik wilde dit heel graag vieren met een glas whisky. Tegenover de hal zat een winkeltje en daar hebben mijn man en ik een fles gehaald en s’ avonds opgedronken.”

"Wat heb ik nou weer gedaan, joh."

“Ik ben normaal gesproken geen uitbundige feestvierder”, legt ze uit. “Maar als je dan samen met je man op de bank zit dan denk je wel wat heb ik nou weer gedaan, joh!”

Mayke is 40 en moeder van drie kinderen van 11, 14 en 16 jaar oud. Zij konden helaas niet mee naar Ierland. “Dat was te duur, ik verdien namelijk helemaal niks met deze sport.”

“Maar de berichtjes die ik tijdens het WK van mijn kinderen kreeg, waren geweldig. ‘Mama we zijn zo trots op je’, sturen ze dan. Ze hebben aan de buis gekluisterd gezeten. Dat gaf wel extra kracht.”

Lees ook: Mayke wil de sterkste vrouw van Nederland worden

Zondagavond was er dus tijd voor een glaasje whisky, maar helemaal uitrusten kan Mayke nog niet. Op 21 september staat namelijk het NK Strongman op het programma. De afgelopen twee jaar werd ze twee keer tweede. “Daar wil ik weer gaan vlammen!”, zegt ze strijdvaardig.

Ze denkt een goede kans te maken om Nederlands kampioen te worden. “De verschillen waren heel klein de afgelopen twee jaar, dus kansen heb ik altijd. Maar eerst geniet ik nog even na van deze wereldtitel. I did it!”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!