Voortvluchtige Misha W. wist lang onder de radar te blijven, zo zit dat

26 augustus om 15:00 • Aangepast 4 september om 02:01
nl
De 25-jarige Misha W. stond ruim een jaar lang op de Nationale Opsporingslijst en wist tot afgelopen zondag uit handen van de politie te blijven. Hij was vorig jaar mogelijk betrokken bij een dodelijke schietpartij op een woonwagenkamp in Eindhoven en werd sindsdien gezocht. Uiteindelijk heeft de politie W. zondagmiddag in Hoogerheide gearresteerd. Nu resteert de vraag: hoe is het mogelijk om een jaar lang uit handen van politie en justitie te blijven?
Profielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

Die vraag legden we voor bij voormalig hoofd van de recherche en de huidige recherchechef van het tv-programma Hunted, Sander Schaepman uit Breda. “Als iemand wil verdwijnen, vergt dat enorm veel discipline”, vertelt hij. “Zo moet diegene bijvoorbeeld al het contact met zijn gezin en familie, maar ook met vrienden en kennissen verbreken. De meeste mensen zijn daartoe niet in staat.” Je thuisfront is namelijk een van de voornaamste plekken waar de opsporingsdienst gaat zoeken naar aanknopingspunten.

Daarbij krijgt een voortvluchtige volgens Schaepman altijd hulp van buitenaf. Je hebt immers een verblijfsplek en boodschappen nodig. Ook zijn klussen als het wassen van kleding onoverkomelijk. Vroeg of laat zal er dus hulp en contact met de buitenwereld nodig zijn. Iedere betrokkene moet vervolgens diezelfde discipline op weten te brengen om zijn mond niet voorbij te praten.

"In een dorp heerst een ons-kent-ons-cultuur"

Of Misha W. bewust voor Hoogerheide als onderduikplek heeft gekozen, durft Schaepman niet te zeggen. Het dorp ligt vlak bij de grens met België en heeft relatief weinig inwoners. Toch is het volgens de tv-recherchechef niet per se een voor de hand liggende keuze: “In een dorp heerst juist weer een ons-kent-ons-cultuur en val je sneller op. In een stad als Amsterdam verdwijn je sneller in de mensenmassa. Voor beide opties valt wat te zeggen.”

LEES OOK: Verdachte Misha W. gevonden en aangehouden voor dodelijke schietpartij

Er is altijd een motief voor een onderduiklocatie, maar het is volgens Schaepman niet altijd een bewuste keuze. Misha W. zou volledig door toeval en een samenloop van omstandigheden in Hoogerheide terechtgekomen kunnen zijn: “Stel je voor: jij bent vanaf nu voortvluchtig. Waar ga je dan naartoe? Vaak zien we dat vrienden of kennissen nog een vakantiehuisje of plek op een camping over hebben waar de voortvluchtige onder kan duiken.” Het hangt er dus maar net vanaf wat de mogelijkheden zijn binnen het netwerk van de voortvluchtige.

"Sociaal contact is de achilleshiel van de voortvluchtige"

En juist dat netwerk en de hele sociale omgeving van een crimineel, noemt Schaepman de ‘achilleshiel’ van de voortvluchtige. In het huidige informatietijdperk wordt er volgens hem snel gebruikgemaakt van het internet om contact met anderen te leggen. Deze informatiestromen kunnen vervolgens de locatie waar een verdachte zich schuilhoudt verraden.

Het lukte Misha W. om meer dan een jaar uit handen van politie en justitie te blijven. Dit gebeurt niet snel, maar voor het zoeken naar een voortvluchtige moet je volgens Schaepman nu eenmaal geduld hebben. “Je vindt iemand die niet gevonden wil worden niet 1-2-3, dat kost veel geduld en energie. Je schiet negen van de tien keer mis, maar dat betekent niet dat je moet stoppen met schieten.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Misha W. (25) op Opsporingslijst na fatale schietpartij op woonwagenkamp

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!