Brutale roof bij bouwgroep Brabantsedag: 'We hebben gehuild als kinderen'

26 augustus om 12:27 • Aangepast 10 september om 01:20
nl
Wat een mooie Brabantsedag had moeten worden, eindigde zondag in mineur voor bouwgroep Ge Wit 't Oit Noit Nie. Maandenlang bouwden de leden van de bouwgroep aan hun praalwagen en ze genoten zondag van de parade in Heeze. Maar bij terugkomst stond hen een nare verrassing te wachten.

Meerdere containers van de bouwgroep aan de Dominee Kremerstraat bleken opengebroken en ontzettend veel gereedschap is gestolen. Ook twee elektrische fietsen van de wagenbouwers zijn verdwenen.

"We zijn allemaal volwassenen, maar we huilden als kleine kinderen", laat het bestuur weten aan Heeze-Leende24. "We waren zo ontzettend verdrietig, alles is weg."

Martijn Hoiting is voorzitter van de bouwgroep en het was schrikken toen hij en zijn groep zagen wat er gebeurd was. "Toen we terugkwamen op de bouwplaats, zagen we dat het hangslot van de container was doorgeslepen", vertelt hij maandag aan Omroep Brabant. "Wij denken dat ze de slijptol uit een van onze andere containers hebben gepakt en dat ze de sloten van die containers hebben doorgeknipt met een knijptang."

De bouwers vermoeden dat de daders met een flinke bus en aanhanger zijn langsgereden om alles mee te kunnen nemen. "Ze hebben elektrisch gereedschap van ons meegenomen, zoals accuboormachines, de slijptol, een lasapparaat en cirkelzaag", vertelt Martijn.

"Je gunt het niemand, maar wij moeten het altijd al hebben van vrijwilligers, sponsors en donaties."

Een exact schadebedrag kan Martijn nog niet noemen, maar vermoedelijk loopt het op tot een bedrag van duizenden euro's. "Je gunt het niemand, maar wij moeten het altijd al hebben van vrijwilligers, sponsors en donaties."

De emoties liepen zondag dan ook hoog op. "Het is ontzettend balen. We stonden om zeven uur 's ochtends al te schminken en rond een uur of zes kwamen we hier aan. En dan tref je dit", zegt Martijn.

De groep heeft gelijk de politie gebeld om aangifte te doen. Wie de dader is, weten ze niet. "Het lijkt wel of het gepland is, want met een beetje vooronderzoek weet je dat wij er niet zouden zijn. Verder is het speculeren", zegt de voorzitter.

"Hartverwarmend dat we van allerlei kanten hulp aangeboden krijgen."

De wagen die de bouwers maakten voor de Brabantsedag zou deze week worden gesloopt. Maar zonder gereedschap is het lastig om de wagen af te breken. "Maar binnen twee weken moet alles hier weg zijn dus we kunnen het afbreken niet uitstellen." Gelukkig krijgt de groep hulp van andere bouwgroepen en zijn er leden die hun eigen gereedschap meenemen. "Het is een domper, maar wel hartverwarmend dat we van allerlei kanten hulp aangeboden krijgen."

De opengebroken containers (foto: Imke van de Laar).
De opengebroken containers (foto: Imke van de Laar).
Met geleend gereedschap kunnen de mannen de wagen toch nog afbreken (foto: Imke van de Laar).
Met geleend gereedschap kunnen de mannen de wagen toch nog afbreken (foto: Imke van de Laar).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!