Video

Protesttocht tegen opvang 300 vluchtelingen: 'Te veel voor klein dorp'

27 augustus om 08:19 • Aangepast 4 september om 02:01
nl
De mogelijke komst van een asielzoekerscentrum langs de snelweg A58 bij de Bergsebaan in Heerle houdt de gemoederen in het dorp flink bezig. Veel van de ruim 1800 inwoners van het dorp vindt het beoogde aantal van driehonderd asielzoekers een te grote belasting voor hun dorp. Maandagavond hielden ze een protesttocht in het dorp waar zo'n tweehonderd mensen op af zijn gekomen, ze namen ook nog dertig tractoren mee.

Raadsleden, steek in onze rug geen dolk, maar respecteer de mening van het Herelse volk: zeg 'nee' tegen het azc. Bij het begin van de protesttocht draagt Chantal Vervaart samen met een deelnemer aan de tocht een spandoek met die tekst.

Sommige deelnemers dragen op borden soortgelijke teksten. Daarnaast rijden ongeveer dertig tractoren uit protest ook een rondje door het kerkdorp. Op de tractoren zitten ook borden met teksten die verwijzen naar het mogelijk azc in Heerle.

"We houden een stille tocht omdat we het opvangen van driehonderd vluchtelingen veel te veel vinden voor een klein dorp als Heerle. We zijn door de Heerlesestraat gelopen om met die boodschap zoveel mogelijk mensen te bereiken", vertelt Chantal Vervaart van de organisatie GEEN AZC Heerle.

Samen met Femke Maurits en Frans Bogers organiseert ze de protesttocht. "Onder de driehonderd asielzoekers zitten ook nog eens vijftig jongeren met een trauma. Dat is best veel op een dorp met achttienhonderd inwoners."

"De locatie is niet goed voor het dorp en ook niet goed voor de vluchtelingen."

Daarnaast is het terrein waar de opvang zou moeten komen niet veilig, stelt de organisatie van de tocht. "Het is een oude vuilnisbelt waar nog steeds vuilnis wordt verbrand. Bovendien ligt het langs de A58 en in de omgeving van het spoor. Bij de in- en uitgang van het terrein ligt ook nog eens een snelfietspad met verkeer als elektrische fietsen, scooters en fatbikes. De locatie is niet goed voor het dorp, maar ook niet voor de mensen die we moeten gaan opvangen."

De gemeente Roosendaal heeft aangegeven dat het plan van de opvang voorlopig van de baan is. "Voorlopig is niet helemaal", zegt Frans Bogers. "We zijn er niet zeker van. De raad heeft het on hold gezet, maar het college gaat gewoon door. Het staat nog steeds niet zwart-op-wit", vult Vervaart aan.

Afgelopen zaterdag gingen de actievoerders in gesprek met burgemeester Mark Buijs over de huidige situatie. "Dat was een goed gesprek. We hebben ons voorgesteld en aan de burgemeesters uitgelegd wat onze plannen zijn", zegt Femke Maurits. Vervaart: "Hij nam er de tijd voor. Wij wilden hem laten zien dat we geen bijzondere dingen van plan waren tijdens de tocht. Alles is netjes verlopen. We willen laten zien dat we ons zorgen maken."

LEES OOK:
Komst azc vertraagd door landelijke plannen migratie

Vluchtelingenopvang in Heerle is er nog niet, maar zo gaat het eruitzien

Nieuw azc in Roosendaal, omwonenden geïnformeerd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.