Video

Dean ontwerpt en bouwt het liefst het hele jaar door aan corsowagens

26 augustus om 18:23 • Aangepast 4 september om 02:01
nl
Op de eerste zondag van september trekt het jaarlijkse bloemencorso door de straten van Zundert. Elk jaar weer lukt het de ontwerpers en de bouwers om de meeste bijzonders creaties te maken. Zo trok vorig jaar een enorme ijsbeer door de 'winterse' straten van Zundert. Het leverde de debuterende ontwerper Dean Lahaije (23) en de buurtschap Poteinde meteen de eerste prijs op. En dit jaar is hij er natuurlijk weer bij.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Het ontwerpen en bouwen van wagens voor het bloemencorso, dat is de lust en leven van de 23-jarige Dean Lahaije. "De levensgrote ijsbeer van vorig jaar was geïnspireerd op een enorme ijsbeer die door leden van Green Peace door de straten van Londen werd getrokken. We hebben toen op schaal een soortgelijke ijsbeer ontworpen", vertelt de ontwerper van buurtschap Poteind.

De buurtschap was het tot dan toe niet vaak gegeven om in de top tien te eindigen. "Het was de eerste keer dat ik zelfstandig een ontwerp had gemaakt. Dat leverde meteen een eerste plaats op."

"Ook het publiek mag vanaf grote hoogte op de kas kijken."

Ook dit jaar wordt door buurtschap Poteind, een van de twintig buurtschappen die aan het corso deelneemt, hard gewerkt aan een nieuwe creatie. Lahaije: "Dit jaar maken we een orangerie. Dat is een grote kas met allerlei exotische planten en bloemen in allerlei vormen en kleuren."

De ontwerper vertelt erover terwijl hij op zo'n vier meter hoogte op de wagen staat. "Zelfs het publiek wordt uitgenodigd om tijdens het corso op deze hoogte te komen kijken", zegt hij. De enorme kas in aanbouw krijgt een dak van de plant de blauwe regen. "Dat geeft een magisch effect."

De winnende wagen van 2023, Nanook de ijsbeer (foto: Marcel van Dorst/SQ Vision Mediaprodukties).
De winnende wagen van 2023, Nanook de ijsbeer (foto: Marcel van Dorst/SQ Vision Mediaprodukties).

In de corsotent wordt deze laatste week hard gewerkt. "We hebben veel handjes nodig. Door de kas roestig van kleur te maken, lijkt het alsof de kas oud is." Naarmate het corso dichterbij komt, neemt ook de bedrijvigheid in de tent toe. "Er moeten nog zeker honderd stokken met namaakbloemen worden geschilderd", vertelt een schilderende vrouw.

Live bij Omroep Brabant

Het grootste bloemencorso ter wereld is te zien bij Omroep Brabant. Op zondag 1 september zijn we LIVE bij Corso Zundert op website, app, tv en Brabant+. Kijk mee om 13.30 uur en om 16.30 uur naar de mooiste en spectaculairste bouwwerken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!