Video

Appelflappen en chocolademelk voor Indonesische prins op Bladelse school

27 augustus om 17:52 • Aangepast 6 september om 02:00
nl
Hoog bezoek op het Bladelse Pius X-College. Niemand minder dan de Indonesische prins Wironegoro kwam daar op bezoek, samen met een groep leerlingen van de Tumbuh Hogeschool in Yogyakarta. Dat allemaal in het kader van een uitwisselingsproject.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Even na tien uur dinsdagmorgen komt de bus met de Indonesische gasten aan bij de school in Bladel. Mét dus de prins, duidelijk herkenbaar aan een typische en stijlvolle Indonesische blouse. Het gezelschap begint het programma in een van de klaslokalen om daar kennis te maken met de Bladelse leerlingen en leerkrachten.

Met de nodige snacks erbij. Op het menu staan typisch Nederlandse producten als chocolademelk en verse, warme appelflappen. Een beetje onwennig worden ze opgepeuzeld door de Indonesische gasten.

Appelflappen en chocolademelk voor de gasten uit Indonesië
Appelflappen en chocolademelk voor de gasten uit Indonesië

Een uitwisseling met een school in Indonesië, dat is nog eens wat anders. Initiatiefnemer is docent Henny Damen. Hij is van mening dat het goed is voor leerlingen om over grenzen heen te kijken en om in contact te komen met andere culturen. "Een school is meer dan een diploma alleen", aldus Damen. "Zeker nu er zoveel onrust is op de wereld."

En met Eindhoven als Brainport-regio, komt kennis van andere culturen en talen zeker van pas. Damen geeft toe dat een reisje voor een uitwisseling naar Indonesië niet voor iedereen is weggelegd. Toch is de belangstelling onder leerlingen groot. Voor een relatief laag bedrag van 1100 euro kunnen ze al mee naar Indonesië.

Dansvoorstelling in de aula
Dansvoorstelling in de aula

De prins opende op het Pius X-College een tentoonstelling van kunstwerken, gemaakt door Indonesische scholieren. Daarbij stond hij ook nog maar eens stil bij het belang van de uitwisseling. Elkaars culturen beter leren kennen.

Het verleden van Nederland als kolonisator van Indonesië speelt daarbij voor de prins geen rol. Hij wil vooruitkijken en benadrukt de sterke banden tussen de twee landen. Het bezoek van de prins is afgesloten met een traditionele Indonesische dansvoorstelling in de aula van 'Pius X'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!