Kimberly sprint voor goud en daarna gaat een ring om haar vinger

2 september om 11:00 • Aangepast 10 september om 02:04
nl
Het worden weken die Kimberly Alkemade (34) nooit meer zal vergeten. De Bossche para-atlete gaat deze week tijdens de Paralympische Spelen op de 100 en 200 meter voor de hoogste trede op het podium. Kort na het toernooi staat er nog iets heel moois op de agenda: ze gaat trouwen. "Nee, niet in Parijs, maar op een mooie plek in Den Dungen."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Je maakte pas in 2017 kennis met atletiek en hoort nu tot de wereldtop. Is topsport alleen maar genieten?
“Net zoals in het dagelijks leven is in topsport niet altijd alles leuk. Het perfecte leven bestaat niet. Er zijn dagen geweest dat ik huilend thuiskwam. De vermoeidheid was zo heftig dat ik me afvroeg waar mijn energie was. Ik wilde alleen maar slapen. Ja, ik heb dit jaar weleens moeten overgeven na een flinke inspanning. En vaker had ik moeite om uit de auto te komen, haha. Maar vooral na een zware training geeft het wel voldoening.”

LEES OOK: Kimberly was nog maar 8 jaar toen ze haar onderbeen verloor bij een ernstig ongeluk.

Is het de laatste dagen voor de Paralympische Spelen ook nog zo pittig?
“Het zwaarste werk zit er eindelijk op, het leukste gaat nu beginnen. Alles is erop gericht om uitgerust aan de start te staan en te pieken op het juiste moment. De week voor de Spelen was het veel slapen, series kijken, knippen, plakken en knutselen.”

Ben je sterker dan ooit?
“Ik heb alles gegeven en nergens de kantjes er vanaf gelopen. Ongeacht het resultaat weet ik dat ik er alles aan heb gedaan. Er zijn geen excuses meer. Alles valt op z’n plek, hier heb ik al die jaren naartoe gewerkt. Ook hoef ik niet meer te sleutelen aan mijn blade, alles is perfect.”

"De teller staat in Parijs weer op nul."

Ben je als wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter alleen tevreden met twee keer goud?
“Voorspellen kun je het nooit, de teller staat in Parijs weer op nul. Je weet niet hoe een race verloopt en hoe de omstandigheden zijn. Als ik mijn snelste tijden ooit loop, dan ben ik tevreden. Ik ga voor het hoogst haalbare, maar makkelijk zal het met zo’n sterke concurrentie zeker niet worden. Onmogelijk is het echter niet.”

Kimberly Alkemade. (Foto: IMAGO/BEAUTIFUL SPORTS/Tobias Lackner)
Kimberly Alkemade. (Foto: IMAGO/BEAUTIFUL SPORTS/Tobias Lackner)

Is het niet slimmer om je op 1 afstand te focussen?
“Ik was eerst niet zo fan van de trainingen voor de 200 meter, die waren enorm zwaar. Uiteindelijk merkte ik dat ik ook sneller op de 100 meter werd, omdat mijn motor vergroot was. Het probleem op de 100 was mijn start, maar daarin heb ik iets veranderd. Iedere pas moet raak zijn, je mag geen fouten maken. Andersom helpt de explosiviteit op de 100 meter me op de 200 meter.”

Je vrijgezellenfeest staat na Parijs op de agenda?
“Dat vrijgezellenfeest komt er ongetwijfeld, want vier weken na de Spelen ga ik trouwen. De daggasten hebben ook een uitnodiging gehad om te komen kijken in Parijs. De vele mensen op de tribune zijn een extra motivatie. Leuk feitje, mijn bruidsjurk is van Hervé Paris. Hervé is de naam van mijn partner, Paris hoef ik niet uit te leggen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!