Hulp- en overheidsdiensten getroffen door grote storing

28 augustus om 09:30 • Aangepast 7 september om 02:00
nl
De veiligheidsregio's in Brabant melden woensdag getroffen te zijn door een grote storing. De hulpdiensten in de drie regio's communiceren daarom deels 'op de ouderwetse manier' via portofoons. Ook elders in het land hebben hulp- en overheidsdiensten netwerkproblemen.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

"Normaal gesproken koppelen hulpdiensten terug aan de meldkamer wat de status is van een melding, bijvoorbeeld omdat ze ter plaatse zijn of ergens heen moeten. Die communicatie verloopt via het C2000-systeem en dat gedeelte van C2000 heeft nu een storing", laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost weten.

De rest van C2000 werkt volgens de woordvoerder nog wel: "Het gaat dus puur om de communicatie tussen hulpdiensten en de meldkamer." En dat 'lijkt vooralsnog geen verdere problemen op te leveren', zegt een woordvoerder van de regio Brabant-Noord.

Overal in het land problemen
Bijna alle landelijke hulpdiensten melden woensdagochtend soortgelijke problemen. Noodnummer 112 is wel gewoon bereikbaar. Naast hulpdiensten zijn ook veel overheidsdiensten getroffen. De landelijke storing is het gevolg van een storing op het Defensienetwerk.

Alle systemen die gebruikmaken van het getroffen defensienetwerk liggen plat. Er zijn geen signalen dat de openbare veiligheid in het geding is. Naar verluidt wordt in overheidskringen niet uitgegaan van een cyberaanval, meldt het ANP.

De aard van de problemen verschilt per instantie en dienst. Zo kunnen medewerkers van Justitie op dit moment niet inloggen op locatie, laat een woordvoerder weten. Op afstand werken is volgens hem wel mogelijk. Defensie zegt al de hele ochtend 'IT-problemen' te hebben.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Volgens minister Eelco Heinen van Financiën spelen op zijn departement 'hele praktische problemen', zoals printers die niet werken. Ook het Openbaar Ministerie heeft last van de computerstoring die meerdere instanties heeft getroffen. "Maar we kunnen wel gewoon werken en liggen niet plat", zegt een woordvoerder.

Daarnaast kampen de Kustwacht en de Koninklijke Marechaussee met netwerkproblemen. De Kustwacht laat weten dat het daar om zowel telefoonverbindingen als radioverbindingen gaat. Bij de marechaussee is het contactcentrum niet bereikbaar.

Ook konden er geen noodpaspoorten worden uitgegeven. Inmiddels kan dat wel weer. De Tweede Kamer heeft nog te maken met inlogproblemen. Het lukt medewerkers niet om via de vaste verbinding in te loggen op computers.

LEES OOK: Vliegverkeer op Eindhoven Airport ligt tot zeker vijf uur plat door storing

DigiD heeft eveneens last van de storing. Daardoor kunnen mensen online onder meer geen afspraak meer maken voor een vaccinatie tegen het coronavirus. GGD GHOR Nederland zegt dat dit vooral gebeurt bij mensen die via de mobiele telefoon proberen in te loggen.

De Belastingdienst lijkt niet getroffen door de storingen die veel overheidsdiensten woensdag hinderen.

Grote problemen bij Eindhoven Airport
Eindhoven Airport kampt ook met de gevolgen van de grote storing. Er is deze woensdag nog geen enkele vlucht vertrokken of geland. Dat gaat tot zeker vijf uur 's middags ook niet meer gebeuren. Eindhoven is ook een militaire vliegbasis en valt daarom deels onder het ministerie van Defensie.

"Ik begrijp dat ze daar hard werken aan een oplossing", aldus een bewindsman.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!