Video

Vliegverkeer op Eindhoven Airport ligt tot zeker vijf uur plat door storing

28 augustus om 11:35 • Aangepast 7 september om 02:00
nl
Het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport ligt woensdag tot zeker vijf uur 's middags volledig stil. Dat komt door een netwerkstoring bij het ministerie van Defensie. In de loop van woensdagochtend zijn al meerdere vluchten geannuleerd. Transavia verwacht woensdag niet voor alle vluchten en passagiers een oplossing te vinden.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

UPDATE: Vliegverkeer Eindhoven Airport weer opgestart na grote storing

Het Eindhovense vliegveld heeft een militair gedeelte dat onder het ministerie van Defensie valt. Eindhoven Airport maakt onder meer gebruik van de vliegtoren en de start- en landingsbaan van het militaire gedeelte, dat vliegbasis Eindhoven heet.

De storing bij Defensie heeft daarom ook gevolgen voor Eindhoven Airport. Verschillende vluchten zijn omgeleid naar Brussel, het Duitse Weeze en Amsterdam. Volgens een woordvoerder werden er deze woensdag 20.000 reizigers verwacht op het vliegveld. "Verspreid over de hele dag", vult zij aan.

Drukte
Vliegveldmedewerkers bereiden zich samen met het Rode Kruis voor op een drukke dag met veel gestrande reizigers. Bovendien stijgt de temperatuur in Eindhoven woensdag richting 30 graden. Daarom zijn er zorgen bij Eindhoven Airport over de warmte.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Veel reizigers moeten in de hitte op en in de luchthaven wachten. "We gaan flessen water uitdelen en proberen het binnen koel te houden door de deuren zoveel mogelijk dicht te houden", zegt innovatiemedewerker Ivar van der Smaal, die uit zijn kantoor is geroepen voor een calamiteitendienst.

LEES OOK: Hulp- en overheidsdiensten getroffen door grote storing

Van der Smaal is ingezet om reizigers te informeren, te woord te staan en naar de juiste loketten of een zitplek te wijzen. EHBO-medewerkers lopen in herkenbare hesjes rond. Veel reizigers klagen ter plaatse over de informatievoorziening. Het vliegveld zegt tegen reizigers dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing.

"Houd voor vluchtinformatie de site van Eindhoven Airport in de gaten of neem contact op met je airline", aldus het vliegveld.

Wachten op privacy instellingen...

Vluchten omgeleid en bussen ingezet
Reisorganisatie TUI laat reizigers van een Eindhovense vlucht naar Tenerife woensdag vanuit Brussel vertrekken. Reizigers worden in bussen naar het Belgische vliegveld gebracht. Later op de dag staat nog een TUI-vlucht gepland, met als bestemming Heraklion. Het is onduidelijk of die kan vertrekken.

TUI is niet de enige maatschappij die druk is met oplossingen zoeken voor reizigers. Uit het vluchtschema van Eindhoven Airport blijkt dat Ryanair al een vlucht heeft omgeleid naar het Duitse Weeze. Een woordvoerder van Ryanair gaat niet in op specifieke oplossingen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Transavia: 'Oplossing lastig'
Transavia zegt zelfs helemaal geen vluchten vanaf Eindhoven om te kunnen leiden naar andere luchthavens. Dat komt omdat verschillende toestellen van de maatschappij vaststaan op Eindhoven Airport. Volgens een woordvoerder wordt het 'heel lastig' om voor alle passagiers vandaag een oplossing te vinden.

Mogelijk kunnen alleen nog korte vluchten vliegen woensdag, want vliegtuigen mogen niet 's nachts aankomen op Eindhoven Airport. Dat betekent in de praktijk dat de vliegtuigen van Transavia alleen maar ergens heen kunnen vliegen als er nog voldoende tijd is om terug te keren.

"We doen wat we kunnen, maar we kunnen geen ijzer met handen breken", aldus de woordvoerder van Transavia. "Natuurlijk proberen we iedereen te compenseren als vliegen niet meer lukt. Dat gaan we uitzoeken."

Landelijke storing
De storing op een netwerk van Defensie wordt niet alleen in Eindhoven, maar in het hele land gevoeld. Bijna alle hulpdiensten, waaronder de drie Brabantse veiligheidsregio's, melden woensdagochtend problemen. De hulpdiensten vallen terug op noodscenario's, waardoor er geen gevolgen zijn voor de alarmering en inzet.

LEES OOK: Balende reizigers op luchthaven door storing: 'Gewoon wachten, zeggen ze'

Naast hulpdiensten zijn ook veel overheidsdiensten getroffen. Meerdere ministeries en instanties hebben last van communicatie- en IT-problemen. Wat precies de oorzaak is van de storing, is nog niet duidelijk. Naar verluidt wordt in overheidskringen niet uitgegaan van een cyberaanval.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!