Dit elftal Brabantse toppers gaan we zien op de Paralympische Spelen

28 augustus 2024 om 14:00 • Aangepast 7 september 2024 om 02:01
nl
Na de voor Nederland en Brabant zo succesvol verlopen Olympische Spelen beginnen deze woensdagavond de Paralympische Spelen, dit ook in de Frans hoofdstad Parijs. Onze provincie wordt door elf deelnemers vertegenwoordigd, onder wie meerdere medaillekandidaten. We zetten al 'onze' deelnemers voor je op een rijtje.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Kimberly Alkemade (34)
Met wereldrecords op de 100 en 200 meter sprint is deze para-atleet uit Den Bosch een belangrijke kandidaat voor twee gouden medailles. Kimberly zelf weet dat het mogelijk is en hoopt haar snelste tijden ooit te lopen. "Ik ga voor het hoogst haalbare, maar makkelijk zal het met zo’n sterke concurrentie zeker niet worden. Onmogelijk is het echter niet."

LEES OOK: Wereldrecord na wereldrecord voor Kimberly: 'Ik voelde het al in mijn hart'

Marlène van Gansewinkel (29)
Een grote concurrent van Kimberly is Marlène van Gansewinkel uit Hilvarenbeek. Ze pakte tijdens de Paralympische Spelen van 2021 in Tokio twee gouden plakken. Marlène doet overigens ook mee aan het verspringen, een onderdeel waarop ze bij de laatste twee Spelen een medaille won. "Natuurlijk is er druk, maar ik ga er vooral van genieten. Het is mijn doel om mijn beste race te lopen, dan ben ik tevreden. Als er dan iemand sneller is, dan is dat zo.”

Kiki Hendriks (23)
Het liefst had para-atleet Kiki Hendriks uit Roosendaal meegedaan aan de 100 meter in Parijs, maar bij een interne battle met drie andere Nederlandse sprinters viel ze net buiten de selectie. Aan het verspringen mag ze wel meedoen. "Ik sta vierde op de wereldranglijst, er is van alles mogelijk.”

LEES OOK: Kiki mag niet sprinten in Parijs, nu droomt ze van een verspringmedaille

Levi Vloet (28)
Hij voelt zich thuis op de atletiekbaan en is gelukkig als hij mag sprinten. Levie Vloet uit Linden wist zich te kwalificeren voor de 200 meter en hoopt daar geschiedenis te schrijven. "Met mijn tijd sta ik derde op de ranglijst, maar normaal gesproken zijn er drie atleten die net boven me uitsteken. Ik heb weinig invloed op wat de rest doet, ik wil mijn beste race afleveren en voorin mee gaan doen in de finale."

Niels Vink (21)
Als iemand weet wat winnen is, dan is het Niels Vink. De rolstoeltennisser uit Helmond heeft al diverse prachtige titels op zijn naam staan. Drie jaar geleden in Tokio won hij het goud in het dubbelspel en die titel hoopt hij te prolongeren. Zijn grootste droom is ook het goud in het enkelspel. “Of ik een favoriet ben? Ik vind het prima wat iedereen van mij verwacht. Ik moet eerst maar eens kijken of ik de finale haal. Daarvoor moet ik toch eerst de nodige wedstrijden winnen.”

LEES OOK: Niels is de beste van de wereld, maar toernooien kosten hem geld

Niels Vink (foto: Gregory Picout/PRESSE SPORTS).
Niels Vink (foto: Gregory Picout/PRESSE SPORTS).

Maikel Scheffers (41)
Bijna 42 jaar is Maikel Scheffers, maar nog altijd behoort de rolstoeltennisser uit Den Bosch tot de wereldtop. Hij komt in actie in het enkel- en dubbelspel, met in de laatste categorie de grootste kans op succes. “We hebben diverse mooie toernooien gewonnen en alle deelnemende dubbelcombinaties verslagen. Van allemaal hebben we overigens ook wel eens verloren, dus er staat een mooi en sterk deelnemersveld.”

Sylvana van Hees (31)
De rolstoelbasketbalsters veroverden op de Paralympische Spelen in Tokio het goud. Grote vraag is of ze in Parijs die titel kunnen prolongeren? Sylvana van Hees uit Halsteren is weer van de partij. Je plek in het Nederlands team afdwingen is al knap en al helemaal als je bedenkt dat Sylvana geen rechteronderarm heeft.

Demi Haerkens (26)
Vanaf haar vijfde rijdt Demi Haerkens al paard en nu 21 jaar later is de amazone uit Helmond er nog steeds gek op. "Ik ben gelukkig als ik op een paard zit", zegt ze. Demi maakt in Parijs haar debuut op de Paralympische Spelen en daarmee komt een droom uit. Dat ze een geweldige klik heeft met EHL Daula N.O.P bleek bijvoorbeeld vorig jaar op het EK paradressuur, toen de amazone drie gouden medailles pakte.

LEES OOK: Na haar wereldrecord moest amazone Demi Haerkens een traantje wegpinken

Demi Haerkens (foto: KNHS).
Demi Haerkens (foto: KNHS).

Rixt van der Horst (32)
Een medaille winnen is niet meer nieuw voor Rixt van der Horst. Drie keer brons en twee keer zilver sleepte de amazone uit Someren in de wacht tijdens de vorige twee Paralympische Spelen. Maar wat zou de voormalig wereld- en Europees kampioen in Parijs graag die gouden medaille pakken.

Sanne Voets (37)
De meest ervaren provinciegenoot bij de paradressuur is Sanne Voets. In Londen in 2012 was de amazone uit Berghem er al bij. Toen viel ze net buiten de prijzen. In Rio de Janeiro en Tokio was ze wel succesvol, met in totaal drie gouden en een zilveren plak. Is het binnenkort weer feest in Berghem?

LEES OOK: Sanne Voets gehuldigd in Berghem met Osje van Verdienste

Kelly van Zon (36)
Ze was in 2012, 2016 en 2021 de beste tafeltennisster op de Paralympische Spelen. De Dongense is de nummer 1 van de wereld, maar wil niets weten van een favorietenrol. "Uitspraken over een medaille doe ik nooit, je hebt alleen jezelf ermee als het wat minder gaat. Natuurlijk wil ik graag winnen, maar er zijn er meer die voor goud gaan. De Europese- en wereldtitel ben ik kwijt, dus wie is nou de favoriet? Maar scherp voel ik me zeker, ik zit goed in mijn vel.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!