Veel veranderingen voor PSV in Champions League, dit moet je weten

29 augustus om 11:00 • Aangepast 7 september om 02:00
nl
De Champions League ziet er dit jaar anders uit dan voorgaande jaren. Zo spelen clubs meer wedstrijden en bestaat de groepsfase niet langer meer uit acht poules. Het miljoenenbal gaat op de schop en dat zorgt ervoor dat PSV in ieder geval tot en met januari actief is op het hoogste Europese niveau. Donderdagavond is de loting.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

Vergeet de oude opzet van de Champions League. Vanaf dit seizoen wordt namelijk niet meer gespeeld in acht poules van vier clubs, maar wordt er één grote poule gemaakt met 36 ploegen. In deze league phase speelt elke club acht wedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders.

Ondanks dat er afscheid is genomen van een groepsfase worden de ploegen bij de loting nog wel ingedeeld in potten op basis van hun behaalde prestaties in het verleden. In pot 1 zitten de beste clubs uit Europa. In pot 4 de op papier mindere goden.

PSV, dat zelf in pot 3 zit, treft dus acht verschillende ploegen en speelt niet tegen alle andere 35 ploegen in de poule. Uit elke pot komen twee tegenstanders. Tegen één ploeg speelt PSV dan uit, tegen de andere tegenstander uit diezelfde pot spelen de Eindhovenaren thuis.

Vorig jaar strandde PSV in de achtste finale tegen Borussia Dortmund (foto: ANP).
Vorig jaar strandde PSV in de achtste finale tegen Borussia Dortmund (foto: ANP).

Waar voorheen voor de winterstop al duidelijk was welke ploegen naar de knock-out-fase van het toernooi gingen, is dat nu pas in januari duidelijk. In januari staan er namelijk nog twee speelrondes op het programma.

Na acht speelrondes wordt de balans opgemaakt in de grote poule. De eerste acht ploegen zijn zeker van de achtste finale. De nummers 9 tot en met 24 spelen tegen elkaar een tussenronde voor een plek bij de laatste zestien.

De onderste twaalf ploegen in de poule zijn klaar. Waar in het verleden de nummers drie van de poule nog een vangnet hadden in de Europa League, bestaat dit vangnet nu niet meer. Donderdagavond om 18.00 uur is de loting. Dan weet PSV in ieder geval tegen welke acht ploegen zij gaan spelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!