Wethouder slaapt in nieuw arbeidsmigrantenhotel: ‘Heerlijk geslapen’

28 augustus om 20:30 • Aangepast 7 september om 02:00
nl
Tilburg heeft een splinternieuw verblijf voor 700 arbeidsmigranten. Als er al iets nieuws werd gebouwd voor arbeidsmigranten, waren het tot nu toe containerwoningen. Maar hier gaat het voor het eerst om een grote, stenen flat. Wethouder Wonen Yusuf Çelik wilde zelf voelen hoe dat is en bleef er in de nacht van dinsdag op woensdag slapen. "Ik heb heerlijk geslapen."
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

De nieuwbouw staat aan de Dongenseweg, aan de westkant van de stad. Een complex in U-vorm gebouwd, drie verdiepingen. Wethouder Çelik meldde zich er dinsdagavond met z’n rolkoffertje. Hij kwam terecht in een eenpersoons kamer van 9 vierkante meter, met een eigen bed en kast. Toilet, keuken en douche zijn gedeeld.

“Ik heb twee kleine kinderen, da’s ’s nachts wel eens lastig.”

De volgende ochtend meldt hij ‘heerlijk geslapen’ te hebben. “Ik ben fit wakker geworden. Ik heb twee kleine kinderen en da’s wel eens lastig in de nacht. Dit is een rustige omgeving, dus je hebt weinig geluid van de buren. Mensen houden hier rekening met elkaar.”

Çelik weet ook wel dat het verblijf hier een groot contrast is met hoe arbeidsmigranten over het algemeen worden gehuisvest: “Daar maken we ons ook zorgen over. Dat er teveel mensen in een huis wonen, dat er overlast is. We willen mensen een goed huis geven. Want als je goed genoeg bent om hier te werken, ben je ook goed genoeg om hier in de stad een plek te krijgen.”

Nu er 700 arbeidsmigranten naar de Dongenseweg verhuizen, komen die plekken in de stad weer vrij voor andere inwoners. Maar de gemeente is er nog lang niet: “We hebben 2900 plekken in de stad voor arbeidsmigranten. Maar dat moeten er 3500 tot 5000 zijn. Dus we zijn voortdurend op zoek.”

“Menselijke arbeid zal nooit verdwijnen.”

De politiek ziet de worsteling om woonruimte en zoekt een oplossing. De VVD vindt dat gekeken moet worden of arbeidsmigranten niet vervangen kunnen worden door robots.

Daar is het uitzendbureau dat dit migrantenhotel liet bouwen, E&A uitzendbureau, het niet mee eens. “Bij automatiseren hoort menselijke arbeid. Dat zal nooit verdwijnen”, zegt hun directeur Gilbert Deelen. Hij geeft toe dat mensen vervangen kunnen worden door machines: “Er zijn altijd processen die je kunt optimaliseren, ook in de logistiek. Maar als je een slag maakt in de automatisering, heb je daarvoor ook weer nieuwe werknemers nodig. Dus nee, ik ben niet bang voor die uitspraak van de VVD. ”

E&A heeft 1100 arbeidsmigranten in Tilburg aan het werk, daarvan slaapt binnenkort de meerderheid dus in het verblijf aan de Dongenseweg. Het gebouw is volgens directeur Deelen helemaal ingericht op hun behoeften: “We hebben mensen 24 uur per dag, zeven dagen per week om ons heen. Dus we horen wat ze willen.”

“Ik vind het een fijne plek.”

De eerste vierhonderd slaapplekken zijn inmiddels bezet. Benjamin Toll woonde hiervoor aan de Ringbaan Noord. Het is voor hem een hele verbetering: “Dit is helemaal nieuw. Ik vind het een fijne plek. Goed om te leven en te werken. We hebben ook een nieuwe sportschool: perfect.”

Halverwege september moeten alle kamers bezet zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!