Eindhoven Airport kampt vaker met vertragingen: de oorzaken op een rij
Netwerkstoringen
De netwerkstoringen liggen het meest vers in het geheugen. Uiteraard gaat het om de landelijke storing in het netwerk van Defensie waardoor geen enkel vliegtuig op kon stijgen. Maar een maand geleden vond er ook al een enorme storing plaats. Door een fout waardoor veel computersystemen wereldwijd niet werkten, konden banken, nieuwszenders en dus ook luchthavens hun werkzaamheden niet of nauwelijks uitvoeren. Eindhoven Airport was daar ook de dupe van.
LEES OOK: Chaos op luchthaven door computerstoring: 'Volgende keer hier kamperen'
Klimaatprotesten
Door een klimaatactie in maart werden meerdere vluchten uit voorzorg verplaatst of geannuleerd. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion eisten dat het aantal vluchten op Eindhoven Airport gehalveerd zou worden. Dat maakten ze duidelijk via een demonstratie op het plein voor de luchthaven. Daarnaast willen de actievoerders een directe stop op privévluchten. Ondanks de actie was de vertrek- en aankomsthal van het vliegveld normaal te bereiken.
Een jaar eerder zorgde een protestactie van Extinction Rebellion voor meer commotie - toen werden 104 demonstranten opgepakt omdat er een hek werd doorgeknipt en ze zo het terrein van het vliegveld op konden. De activisten hielden onder meer de belangrijkste doorlaadpost bezet op het vliegveld. Daardoor konden er geen koffers of passagiers in en uit de vliegtuigen. Zowel vluchten die vertrokken als landden op Eindhoven Airport waren daardoor vertraagd of geannuleerd.
LEES OOK: Ruim honderd klimaatactivisten opgepakt bij protest op Eindhoven Airport
Bommelding
Veel vliegverkeer van en naar Eindhoven werd vorig jaar februari vertraagd door een bommelding. De politie kreeg een melding dat er een bom aan boord zou zijn van een toestel dat vanuit Praag onderweg was naar de Eindhovense luchthaven. De politie schakelde de marechaussee in en vluchten werden omgeleid via Schiphol, Maastricht en Brussel. Eenmaal in Eindhoven aangekomen, werd het vliegtuig ontruimd. Uiteindelijk liep het verhaal met een sisser af; het vliegtuig werd doorzocht, maar er werd geen bom gevonden.
LEES OOK: Geen bom gevonden in vliegtuig, vluchten vanaf Eindhoven Airport hervat
Dichte mist
Mistvorming gooide het afgelopen anderhalf jaar tot tweemaal toe roet in het eten van reizigers. Door dichte mist lag vorig jaar in september het vliegverkeer in de ochtend stil. Een enkele vlucht naar Barcelona kon toen vertrekken vanuit Eindhoven Airport; de rest werd vertraagd om omgeleid via andere luchthavens.
Eerder dat jaar had het KNMI in februari code geel afgegeven door de dichte mist. De vertraging duurde enkele uren, waardoor vliegtuigen die in de ochtend zouden vliegen werden vertraagd. Later op ochtend, rond een uur of elf, klaarde de mist op en konden de vliegtoestellen weer veilig opstijgen.
LEES OOK: Vliegverkeer op Eindhoven Airport komt weer op gang