Oudste inwoner is overleden op 108-jarige leeftijd

28 augustus om 17:41 • Aangepast dinsdag om 02:03
nl
Hinke Klaver, de oudste inwoner van Brabant, is vorige week dinsdag overleden. Haar familie heeft dit woensdag bekendgemaakt. De Eindhovense zou in januari 109 zijn geworden. Ze heeft in Jo Polders-Langeweg een waardig opvolgster gekregen. “Ik voel me helemaal niet zo oud”, zei de Oosterhoutse nadat haar was verteld dat zij zich nu Brabants oudste mag noemen. De geboren Klundertse hoopt binnenkort 107 jaar oud te worden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Hinke Klaver overleed vorige week vrij onverwacht. “Mijn oma was volstrekt onvoorspelbaar”, vertelt haar 59-jarige kleindochter Janine Jongepier. "Ik dacht dat het nooit zou stoppen, ze was niet ziek of dement. Ook haar hart en hersens functioneerden nog goed, maar haar hele lichaam was op."

"We gaan haar missen, maar ook haar leven vieren."

Eerder deze woensdag werd de Eindhovense gecremeerd. “Natuurlijk is elk afscheid lastig en gaan we haar missen”, meldt haar kleindochter. “Maar we hebben ook tegen elkaar gezegd dat we haar leven gaan vieren. Dat hebben we gedaan met de verjaardagsgroep. Dat is een groep van familieleden en andere mensen die de afgelopen jaar steeds op haar verjaardag waren.”

Hinke Klaver (foto: Janine Jongpier).
Hinke Klaver (foto: Janine Jongpier).

Hinke Klaver werd in Friesland geboren, was getrouwd en had twee kinderen. Haar man overleed in 1994. Totdat corona uitbrak heeft ze zelfstandig gewoond. De afgelopen vier jaar verbleef ze in een appartement van zorgcentrum Peppelrode. Volgens Janine Jongepier is ze nooit bij de pakken neer gaan zitten en heeft ze zich altijd goed weten te redden en te vermaken. “Haar positieve instelling zal me het meest bijblijven, ze probeerde van alles het beste te maken.”

Overigens heeft haar oma haar hersens beschikbaar gesteld voor een onderzoek van het Amsterdam UMC. Een medewerkster van dat ziekenhuis bestudeert (gezonde) hersens van mensen van boven de honderd jaar. Zo hoopt ze meer inzicht te krijgen in Alzheimer. Janine Jongepier: "Over anderhalf tot twee jaar hopen we hiervan iets te horen." Ondertussen zal ze nog geregeld aan haar oma denken.

LEES OOK: Hinke is de oudste inwoner van Brabant en wordt vandaag 108

Jo Polders-Langeweg uit Oosterhout is nu de oudste inwoner van onze provincie. Volgens haar nicht Cora van Koolwijk-Langeweg is ze er trots op, maar ze erkent ook dat (hoe kan het anders) de jaren gaan tellen bij haar tante. “Ze kan slecht zien en horen en ze voelt zich wel eens eenzaam”, aldus de 70-jarige Teteringse.

"Mijn oma leeft op van gesprekken met haar vriendinnen."

“Doordat ze zo moeilijk kan zien of horen mist ze veel. Ook luisterboeken zijn niet meer aan haar besteed. En ze kan haar hobby’s, zoals breien en handwerken, niet meer uitoefenen. Mijn oma leeft echt op van een-op-een gesprekken. Dat kan gelukkig met personeel van zorgcentrum Oosterheem in Oosterhout waar ze woont, maar ook met drie vriendinnen van haar die er verblijven: Corrie, Gré en Jeanne. En dan wordt er wel eens een wijntje geschonken.”

"Ik voel me helemaal niet zo oud."

“Bovendien ga ik ook geregeld met mijn zus Netty bij haar op bezoek. Zoals vanmorgen. Dan zit ze echt op de praatstoel. Toen we haar vertelden dat zij nu de oudste inwoner van Brabant is, zei ze dat ze zich helemaal niet zo oud voelt.”

Jo Polders, op 8 september 1917 geboren in Klundert, komt uit een sterk geslacht. Een zus van haar werd 102, broer Paul hoopt vier dagen na Jo 101 te worden. Met haar man, die in 1977 overleed, heeft Jo twee kinderen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.