Video

'Slopen is bezopen', maar bewoners raken hun huis misschien toch kwijt

30 augustus om 12:19 • Aangepast dinsdag om 02:05
nl
Zo'n zeventig bewoners van de Roofvogelbuurt in Oss hielden donderdag een protestbijeenkomst voor het kantoor van BrabantWonen in Oss. Hun huizen staan op de lijst om gesloopt te worden, maar de bewoners willen hun geliefde plekje niet verlaten.

Voor het kantoor van BrabantWonen werd een 'buurtfeest op locatie' opgetuigd. Springkussens, muziek en er klonken protestleuzen: 'Slopen is bezopen'. De afgelopen jaren is de bewoners voorgehouden dat de 56 woningen zouden worden gerenoveerd.

"Ik wil hier blijven wonen, tot mijn dood."

Later veranderden de inzichten van BrabantWonen en nu staat de huizen mogelijk de sloopkogel te wachten. Op de plek worden dan appartementen gebouwd. "Ik wil blijven wonen waar ik nu zit. Tot mijn dood. We willen dat er een handtekening wordt gezet om onze huizen niet te slopen", zegt Benny Hofmeier, een van de bewoners.

LEES OOK: Buurt boos over slopen van hun huizen: 'Ergste wat je kan overkomen'

Leroy Vossenberg van de SP was er ook bij. Zijn partij heeft het lot van de buurtbewoners aangetrokken en is een van de gesprekpartners bij het overleg. "De bewoners is al beloofd dat hun woningen worden gerenoveerd. Daar houden we ons aan. Er wordt al drie jaar over gesproken, er is nul-vertrouwen meer in BrabantWonen."

In het kantoor van BrabantWonen werden verschillende gesprekken gevoerd. Leroy van de SP en een kleine delegatie van de bewoners hielden de andere buurtbewoners op de hoogte. Na de laatste sessie kwam ook Harrie Windmüller, bestuurder van BrabantWonen naar buiten.

Goed nieuws had hij niet. "De eis om de huizen niet te slopen kan nog niet van tafel. Ik heb meer tijd nodig. In een uur onder druk van mensen kan ik mijn eerdere beslissing niet veranderen. Ik sta voor mijn besluit. Als ik fouten heb gemaakt, dan zal ik die herstellen. BrabantWonen gaat er nog een keer naar kijken", zo vertelde hij.

"Niet alle woningen kunnen tot in de eeuwigheid bestaan."

Windmüller schetste voor de bewoners de huidige woningmarkt. "Niet alle woningen kunnen tot in de eeuwigheid bestaan", zei hij. "We proberen evenwicht te krijgen in nieuwbouw, slopen of renoveren."

Bewoner Benny reageerde teleurgesteld. "De sloop is nog niet van tafel. Ik wacht volgende week wel af, misschien komt er nog iets beters op tafel."

SP'er Leroy hield zich vast aan de belofte van BrabantWonen. "We hebben een toezegging dat als er fouten zijn gemaakt, er dan opnieuw naar de plannen wordt gekeken of naar andere mogelijkheden. We kijken uit naar het gesprek van volgende week."

Protesterende bewoners voor het kantoor van Brabant Wonen
Protesterende bewoners voor het kantoor van Brabant Wonen


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!