Penningmeester bekent diefstal van 6700 euro: 'Ik schaam me zo'

30 augustus om 11:48 • Aangepast 10 september om 02:03
nl
Precies 6765 euro en 38 cent: zoveel jatte een 53-jarige vrouw uit de kas van haar buurtvereniging in Bergeijk. Ruim vijf jaar lang maakte de penningmeester geld over naar haar eigen rekening. Ze verzweeg het zelfs voor haar eigen man en kinderen. Ook vervalste ze bankafschriften. "Ik schaamde me zo", huilt de vrouw vrijdag in de rechtbank.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"We zaten krap bij kas. Het is altijd mijn bedoeling geweest om het terug te betalen", vertelt de vrouw in tranen. "Ik wilde het lenen."

"Ik had altijd een schuldgevoel als ik het geld overmaakte." Het gebeurde allemaal tussen mei 2017 en februari 2023. De vrouw stopte pas toen ze gepakt werd. "Ik durfde het niemand te vertellen. Ik had eerder moeten stoppen."

"Mijn kinderen worden aangesproken."

Het verhaal gaat als een lopend vuurtje in het dorp. "Overal waar ik kom word ik aangesproken. Het gaat door heel Bergeijk. Ook mijn kinderen worden aangesproken. Dat gaat gewoon te ver", zegt de vrouw gefrustreerd. "Ik wil dat zij een normaal leven hebben."

De voormalig penningmeester van de buurtvereniging werkt in de zorg. "Ik durf geen patiënten meer te zien." Ze baalt als een stekker van de publieke belangstelling. Ook in de rechtszaal zitten dorpsgenoten. De rechter: "U steelt uit de kas van de buurtvereniging van een kleine gemeenschap. Had u dat niet verwacht?" De vrouw ging diep door het stof en bekende alles.

"Ik was zo geschrokken. Ik moest me ziek melden", vertelt voorzitter Dianne Wouters-Theuws van buurtvereniging Hoek/Lijnt. De voormalig penningmeester heeft het geld met behulp van haar moeder en man terugbetaald. "Zover wij kunnen nagaan is alles terug", weet Wouters.

"Iedereen is boos op je."

Het OM benadrukt dat de vrouw in de gevangenis kan belanden. "Daar heb ik nooit over nagedacht", zegt ze geëmotioneerd. Haar man was woedend toen hij het hoorde. "Iedereen is boos op je. Dat is niet gek. Je hebt hen jaren voor de gek gehouden", zegt de officier van justitie. Hij eiste een werkstraf van 180 uur.

"Heel ernstig", noemde de rechter de zaak. "Nergens zijn aanwijzingen dat u van plan was om het zelf terug te betalen. U moest eerst gepakt worden." De rechter vindt wel dat de vrouw veel spijt toont. Ze kreeg daarom een iets lagere straf: 150 uur taakstraf.

De buurtvereniging is blij met de straf. "Zij moet nooit meer ergens aan de slag als penningmeester. Dat was ons doel", vertelt de voorzitter.

Een hoger beroep komt er niet. De vrouw is opgelucht dat het allemaal voorbij is. "Ik wil het afsluiten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!