Miranda zit in bijstand en krijgt 150 euro extra: ‘Kan nu gezonder leven’

31 augustus 2024 om 10:00 • Aangepast 12 september 2024 om 02:01
nl
150 huishoudens in Tilburg krijgen de komende twee jaar 150 euro per maand extra, bovenop hun bijstandsuitkering. Een van de gelukkigen is Miranda: “Ik werd bijna emotioneel toen ik de brief met het goede nieuws kreeg. Hè hè, eindelijk een meevallertje.” Ze krijgt het geld zonder voorwaarden en mag ermee doen wat ze wil.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Het gaat om een proef die naast Tilburg in Amsterdam en Zaanstad start. Het geld komt van het Kansfonds. ‘Gewoon geld geven’ is het motto. Gezinnen met jonge kinderen die in de bijstand zitten, komen ervoor in aanmerking. Zoals Miranda (“liever geen achternaam”). Ze woont samen met haar zoontje Owen (3).

“Nu kan ik mezelf iets cadeau doen.”

Voor Miranda betekent het extra geld heel veel: “Hierdoor kan ik gezonder leven. En wat leuks voor die kleine hier doen”, wijst ze naar Owen. Het eerste dat ze gaat doen als het extra geld binnen is? “Een keer goed boodschappen doen. Voor wat extra’s in huis.” Maar het meest verheugt ze zich op een bezoek aan de kapper: “Nu kan ik mezelf een keer iets cadeau doen.”

Miranda heeft de ziekte MS en kan daardoor niet werken. “Dus ik kan mijn inkomen niet snel vergroten. Ik zit vast in een uitkering en er blijft weinig over. Als je dan ineens twee jaar iets ruimer kunt leven, is dat voor mij een heel groot cadeau.”

We spreken Miranda bij Quiet, de beweging die mensen met een krappe beurs bij elkaar brengt. Twee keer per week doet ze daar ’s ochtends vrijwilligerswerk.

Chantal van Rijswijk van Quiet ziet wat het extra geld voor mensen betekent: “Het haalt stress weg, geeft rust en ruimte in het hoofd. Mensen kunnen weer meedoen, een keertje naar de bioscoop bijvoorbeeld. In plaats van overleven, kunnen ze gaan leven.”

“Je gaat uit van vertrouwen.”

Dat er aan de 150 euro geen extra voorwaarden aan kleven, is voor Miranda heel belangrijk: “Stel, ik krijg 150 euro extra maar ik word erdoor gekort op bijvoorbeeld toeslagen, dan heb ik er niet veel aan.” Ook Van Rijswijk vindt het goed: “Je gaat uit van vertrouwen en geeft mensen zelf de regie. Ze kunnen zelf bedenken wat er voor hun gezin goed en nodig is.”

Na twee jaar wordt de regeling langzaam afgebouwd, dus Miranda gaat dan niet in één keer van 150 naar nul euro extra. “Ik hoop echt dat ze met dit experiment iets gaan doen. Ook voor alleenstaanden. Want mensen in de bijstand worden sneller depressief. Je kunt geen gezond eten kopen, moet telkens keuzes maken. Als je iets ruimer kunt leven, ben je gezonder. En je kunt er vaker op uit om bijvoorbeeld werk te zoeken.”

Maar eigenlijk hoopt ze dat de regeling blijft. “Vooral voor mensen die chronisch ziek zijn zoals ik. Want wij kunnen geen kant op. Ik kan niet gaan solliciteren, omdat ik geen fulltime werk kan doen. Dan zijn dit soort dingetjes heel fijn.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!