Marianne werd bijna gedood door haar slapende man: ‘We zijn nog samen'

30 augustus om 16:10 • Aangepast donderdag om 02:02
nl
Gewurgd worden door je slapende vriend, het lijkt een unieke situatie. Donderdag schreven we over de 67-jarige Tini die slapend zijn vrouw vermoordde. Marianne, die in België vlak bij de Brabantse grens woont, volgde het nieuws op de voet. Ze maakte jaren geleden bijna exact hetzelfde mee.
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

'Ik begrijp dat mensen die dit verhaal lezen het misschien niet geloven', schrijft Marianne in een e-mail op vrijdagmiddag. 'Daarom wil ik mijn eigen verhaal delen, zodat mensen weten dat het echt kan gebeuren. Ik heb het namelijk ook meegemaakt.'

'Alles zat onder het bloed en hij wist van niets.'

Het is inmiddels meer dan twintig jaar geleden, maar Marianne kan zich de gebeurtenissen nog goed herinneren. “Mijn vriend was in die tijd erg gestrest door zijn werk en sliep daardoor slecht,” vertelt ze aan de telefoon terwijl haar vriend meeluistert.

“Hij had steeds vreemdere dromen. Soms stond hij midden in de nacht ineens rechtop op bed, terwijl hij nog sliep. Een andere keer dook hij achter het nachtkastje en liep daarbij een hoofdwond op. Alles zat onder het bloed, maar hij wist er niets meer van,” herinnert Marianne zich.

Aanvankelijk konden ze er samen om lachen. “Het was bizar dat hij zich niets meer herinnerde, en we maakten er maar grapjes over,” vertelt ze. Tot het op een nacht opeens niet meer grappig was. "Ik werd wakker en hij zat bovenop me met zijn handen om mijn keel", zegt Marianne.

LEES OOK: Tini (67) vermoordde slapend zijn vrouw, rechter spreekt hem vrij
In eerste instantie dacht ze dat hij haar aan het klieren was. "Ik kon hem gelukkig snel van me af duwen. Pas op dat moment schrok hij wakker: 'Wat is er?', vroeg hij. Hij wist van niets", reconstrueert ze.

Sindsdien slapen de twee apart. "Al meer dan twintig jaar", vertelt Marianne. Net als bij Tini kon hij zich de volgende dag niets meer herinneren. Marianne besloot geen aangifte te doen.

'Ik ben niet goedgelovig, maar ik las het verhaal en herkende het meteen.'

Na het incident ging Mariannes vriend naar een slaapkliniek in Zwolle voor onderzoek. Daar werd ontdekt dat hij een probleem had met zijn REM-slaap. “Hij kreeg medicijnen die de situatie verbeterden, maar hij bleef vaak onrustig. Daarom durfde ik nooit meer naast hem te slapen,” vertelt Marianne over haar inmiddels 71-jarige vriend.

Ze heeft geen seconde getwijfeld aan zijn verhaal. “Ik geloofde meteen dat hij het niet met opzet had gedaan,” zegt ze. “Je kon merken dat hij dingen deed in zijn slaap die totaal niet bij hem pasten. Normaal is hij heel rustig en bijna nooit boos, maar in zijn dromen veranderde hij compleet.”

Toen ze over Tini las, kreeg ze datzelfde gevoel. “Ik herkende het meteen. Ik ben een nuchter persoon en geloof niet zomaar alles, maar ik heb zelf ervaren dat dit echt kan gebeuren,” zegt Marianne. Ze hoopt dat haar verhaal mensen helpt om te begrijpen dat zulke dingen echt mogelijk zijn, en dat Tini nare reacties bespaard blijft.

LEES OOK: Tini doodde zijn vrouw, maar deed dat naar eigen zeggen in zijn slaap

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!