Steun van collega's bleef uit nadat Rob zijn terras rookvrij zei te maken

31 augustus om 17:39 • Aangepast donderdag om 02:02
nl
Rob Michielsen kreeg veel haat én steun nadat hij twee weken geleden aankondigde het terras van zijn brasserie Anvers in Tilburg helemaal rookvrij te maken. Op sociale media liepen de reacties uiteen van mensen die juichten tot aan doodsverwensingen. Maar in één hoek bleef het volgens Michielsen angstvallig stil: die van andere horecaondernemers. "Heel veel collega's zijn bang voor omzetderving. Maar ik vind dat het klaar moet zijn."
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Afgelopen week stond er een man voor het terras van eetgelegenheid Anvers die 'demonstratief' liet weten het er niet mee eens te zijn. "Ik rook waar ik wil", riep die volgens Michielsen, die zelf niet in zijn zaak was.

De man reageerde op de beslissing van Michielsen om vanaf 1 oktober geen rokers meer toe te laten op het terras van zijn eetgelegenheid Anvers. Mensen die willen roken of vapen, moeten dat vanaf dat moment ergens anders gaan doen. Het leverde horecaman Michielsen, al jaren een uitgesproken voorstander van een verbod, niet alleen maar reacties met steun op. Op sociale media liepen de emoties zó hoog op dat sommigen hem een failliete zaak en zelfs longkanker toewensten.

"Kennelijk heb ik iets geraakt bij de haters."

"Ik leg dat soort reacties naast me neer", vertelt Michielsen aan de telefoon. "Maar het laat me ook weer niet helemaal koud. Ik denk vooral: waar gaat het over dat mensen zo denken te moeten reageren? Kennelijk heb ik iets geraakt bij de haters."

LEES OOK: Roken én vapen binnenkort verboden op dit terras

De ondernemer zit naar eigen zeggen sinds zijn veertiende in de horeca. Hij maakt zich al jaren hard voor een rookvrij restaurant. In 2015 kreeg Anvers een aparte plek op het terras voor rokers. Nu vindt Michielsen het tijd om roken helemaal uit zijn zaak te verbannen. "We moeten het niet meer normaal vinden dat je tweedehands nicotine in je gezicht geblazen krijgt. Ik weet dat ik de boel hiermee op scherp zet. Ik hoop mensen aan het denken te zetten."

"Er zijn horecaondernemers die ook de asbakken weg willen halen, maar die durven niet."

Zo veel als de beslissing van Michielsen teweeg bracht bij klanten, zo stil bleef het bij collega's in de horeca. Michielsen: "Van één ondernemer in Den Bosch heb ik een reactie gekregen. Voor de rest hoor je van niemand wat. Ik denk dat collega's bang zijn om klandizie kwijt te raken. Er zijn er heus wel bij die de asbakken liever weghalen, maar die durven niet. Ik denk dat het mij geen omzet kost. Dat is ook niet waarom ik het doe. Ik wil dat mijn kleindochters opgroeien in een rookvrije samenleving."

De horecaman hoopt dat collega's zijn voorbeeld alsnog volgen. "Vraag je vaste gasten maar of ze het fijn vinden om tijdens het eten in de rook te zitten van een ander. Ik denk dat zelfs rokers zelf dat niet prettig vinden."

DIT IS OOK INTERESSANT:

De Tilburgse kroegeigenaar dacht al eerder na over een rookvrij terras

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!