Video

Bij box lacrosse mag je duwen en slaan: 'Maar je voelt er niet veel van'

2 september om 19:09 • Aangepast dinsdag om 02:04
nl
De Nederlandse vrouwenploeg gaat voor het eerst naar het WK box lacrosse. We horen je denken: box lacrosse? De Brabantse speelsters Manouk Wolbert en Hedwig Lambregts noemen het een geweldige, maar fysiek zware sport. “Het is lekker om mensen te mogen duwen.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Lacrosse wordt in 2028 na 120 jaar weer een olympische sport. De indoor versie is box lacrosse.

“Ieder team heeft zes spelers, zij hebben ieder een eigen stick met daaraan een netje. Je mag de bal vangen, ermee lopen en proberen in het doel te gooien. Vergelijk het een beetje met hockey”, zegt Manouk Wolbert uit Vlijmen. Zij ontdekte de sport jaren geleden als middelbaar scholiere tijdens een uitwisselingsproject in Amerika. Als studente in Wageningen werd ze lid van een team.

"Iedereen heeft goede bescherming aan, je voelt er niet veel van."

In tegenstelling tot hockey en outdoor lacrosse mag je als vrouw bij box lacrosse meer ‘fysiek geweld’ gebruiken. “Je mag de stick uit de handen slaan. Duwen is toegestaan, alleen mag je je tegenstander niet met de rug tegen de boarding duwen. Iedereen heeft goede bescherming aan, je voelt er niet veel van. Fysiek is het best zwaar en er zit tijdsdruk achter. Binnen dertig seconden moet je bij een aanval op goal schieten. Gelukkig mag je tijdens een wedstrijd veel wisselen.”

"Belachelijk warm met al die spullen."

De Nederlandse vrouwen trainen op verschillende plekken in Nederland, zoals regelmatig op de drooggelegde ijshockeybaan van de Ireen Wüst ijsbaan in Tilburg. De baan is van kunststof en lijkt op een ijshockeyveld. “Denk overigens maar niet dat het koud is in de hal. Tijdens een training in de zomer is het belachelijk warm met al die spullen die we dragen", legt Manouk uit.

Vanaf 20 september staat het WK in Amerika op het programma, dus wordt er door de dames intensief getraind. Voor de vrouwenploeg is het WK een primeur legt Hedwig, afkomstig uit Best, uit: “Pas in 2019 begonnen we en nu mogen we al naar het WK. We nemen de sport steeds serieuzer, onder andere door het aanstellen van een trainer. Van eens in de drie weken trainen zijn we naar een steeds intensiever schema gegaan.”

De Nederlandse mannen en vrouwen gaan naar het WK.
De Nederlandse mannen en vrouwen gaan naar het WK.

Ze spelen de openingswedstrijd tegen medaillekandidaat Amerika. “Een sterke en ervaren tegenstander. Wij zijn fysieker verwacht ik, dus wie weet kunnen we een potje breken. We zullen meer dan honderd procent moeten geven om mee te kunnen.”

Met haar 36 jaar is Hedwig de veteraan. “Ik speelde box lacrosse buiten bij de mannen en stond veertien jaar op goal. Dat was leuk, die ballen komen keihard op je af. Als keeper lijk je in je pak op een sumoworstelaar. Totdat ik een meer fysiekere uitdaging zocht. Op mijn oude dag sta ik nu bij de vrouwen in het veld en dat bevalt goed.”

"Hard moeten werken om het geld bij elkaar te krijgen."

De bijzondere trip naar het Amerikaanse Utica zorgde ook voor een andere uitdaging. “We krijgen niks vergoed en hebben hard moeten werken om het geld bij elkaar te krijgen. We doen het graag, want door dit mooie avontuur doen we internationale ervaring op. Hopelijk mogen we ons over een paar jaar op een EK laten zien.”
Meer informatie over box lacrosse via [email protected].

DIT VIND JE OOK INTERESSANT

Daniel viel voor lacrosse door American Pie: 'Nu de rest van Brabant nog'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!