Video

Broeierige dag met waarschuwing voor onweersbuien met veel regen en wind

2 september om 08:08 • Aangepast gisteren om 02:07
nl
Geniet nog even van de tropisch warme zon, want later op de dag krijgen wolken de overhand en kunnen er zelfs flinke onweersbuien ontstaan. De kans hierop is zo groot dat het KNMI voor een groot deel van ons land, waaronder Brabant, code geel heeft afgekondigd. De waarschuwing gaat in om vier uur maandagmiddag en geldt tot negen uur 's avonds.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Floris Lafeber zit op dezelfde golflengte als het KNMI. Ook de weerman van Weerplaza verwacht, plaatselijk, onstuimige buien. Maar dat is een zorg voor later deze dag, want, zo vertelt Floris in KEIgoeiemorgen!, het radioprogramma van Omroep Brabant: "Het wordt eerst bijna tropisch vandaag, met maxima tussen de 25 en dertig graden. Maar het voelt wel een stuk onaangenamer aan dan de afgelopen dagen. De luchtvochtigheid is toegenomen en dat komt, omdat de wind naar het zuidwesten is gedraaid en die voert vochtiger lucht vanaf de Noordzee ons land binnen."

"Het wordt een broeierige dag."

"Met die vochtige lucht en temperaturen die boven de 25 graden uit kunnen komen, maakt dat het een broeierige dag gaat worden. Er ontstaan gaandeweg stapelwolken en die vorming gaat gepaard met stevige regen- of onweersbuien, die later in de middag of avond over Brabant gaan trekken. Met kans op veel regen in korte tijd. Verder sluit ik aan het eind van de middag en in het begin van de avond forse windvlagen tijdens buien niet uit."

Volgens het KNMI kan bij buien zware regen plaatselijk schade en overlast veroorzaken zoals ondergelopen kelders, tunnels en wegen. Ook kunnen er zeer plaatselijk windstoten voorkomen die voor buitenactiviteiten en verkeer heel lastig zijn. Bij de onweersbuien kan in korte tijd veel regen vallen, plaatselijk meer dan 30 mm per uur. Ook zijn windstoten tot 70 kilometer per uur en hagelstenen tot 2 centimeter mogelijk.

In de loop van de avond verdwijnen de onweersbuien. Code geel is vanaf vier uur maandagmiddag van kracht en gaat gelden tot negen uur 's avonds.

"Het weer wordt voor later deze week behoorlijk onzeker."

De buiigheid van deze middag en avond luidt een weersomslag in. Voor dinsdag gaat Lafeber uit van een temperatuur van 24 graden, maar daarna gaat ie echt wat inleveren. Dan wordt het een graad of 21. Bovendien gaat het wat wisselvalliger worden met her en der kans op buien, maar ook kans op zonnige perioden. Na donderdag is de weersverwachting 'behoorlijk onzeker' volgens Floris Lafeber. Het kan relatief koel worden, maar het kan ook aangenaam nazomerweer blijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!