28 jaar na de moord op Caroline Pino wordt ze herdacht in een podcast

26 september 2024 om 12:00 • Aangepast 11 oktober 2024 om 01:21
nl
Caroline Pino werd in de zomer van 1996 gewurgd gevonden langs een snelweg in Frankrijk. Wat er precies is gebeurd, is nooit duidelijk geworden en er is ook nooit iemand voor de moord veroordeeld. Na 28 jaar is er nu een podcast waarin een portret wordt geschetst van de toen 24-jarige Caroline.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"Ik heb er na 28 jaar mee leren leven, maar het gevoel dat je niet weet wat er gebeurd is blijft", vertelt Wil Vreeburg uit Vught terwijl de foto van haar dochter Caroline met brandende kaarsjes achter haar staat. In de podcast vertellen naasten over wie Caroline was en hoe ze zich haar herinneren. "Het is schokkend om van een vriend te horen hoe moeilijk Caroline het had toen na drie jaar haar relatie uitging. Ik weet ook dat ze het moeilijk had met de scheiding van mij en mijn ex. Dat doet me nu nog steeds verdriet", zegt Wil zichtbaar geëmotioneerd. "Als je dat iemand nu hoort vertellen, heb ik opnieuw met Caroline te doen."

In de zomer van 1996 wacht de familie Vreeburg op een Franse camping op Caroline, die liftend uit Portugal hun kant op zou komen. Samen met haar willen ze haar 25e verjaardag vieren met een gezellig weekje Disneyland Parijs. Caroline vertrok op 10 juli 1996 samen met een kennis, Mark, op liftvakantie van Nijmegen naar het Rainbow Gathering Festival in Salto in Portugal. Ze kwamen daar 10 dagen later aan. Op 24 juli begonnen Caroline en Mark aan de terugreis, omdat Caroline op 28 juli had afgesproken met haar familie op een camping in Parijs. Op 25 juli krijgen de twee een lift van een Fransman in een wit busje. Na onenigheid met Mark besluit Caroline alleen met deze Fransman verder te reizen. Op 7 augustus 1996 vindt een wegwerker het lichaam van Caroline naast een oprit van een weg richting Parijs. Ze ligt in slechts een bh en een slip met opgetrokken knieën in een slaapzak. Ze blijkt te zijn gewurgd en heeft een gebroken rib. Er kan niet meer worden vastgesteld of ze seksueel misbruikt is.

"Wie was Caroline voordat ze werd vermoord?"

"We hebben heel veel mensen gesproken van wie het leven echt compleet veranderd is door de dood van Caroline", zegt podcastmaker Jacqueline Maris. Ze maakte onder de titel "Koud Bloed" samen met Gerrit Kalsbeek eerder podcastseries over moord- en doodslag zaken. "De meeste 'true crime'-podcasts gaan vooral over de moord. We willen met deze podcast laten horen wie Caroline was en wat voor leven ze had, voordat ze vermoord werd. Ze leeft voort in de hoofden van de mensen die haar gekend hebben en die willen daar soms nog heel graag over praten. Caroline wasvolgens haar oom Peter, het laatste half jaar gelukkig en aan het opklimmen uit een dal."

"Je hoort in wat voor een hel de moeder van Caroline terechtkwam."

De podcast is niet bedoeld om nieuwe feiten boven water te krijgen of de moord op te lossen. "Je hoort vooral in wat voor hel moeder Wil en Jos terechtkwamen toen ze hoorden dat Caroline vermist was en het nog niet duidelijk was dat ze gewurgd was. En ook de hel van het maanden wachten voordat jouw overleden kind terugkomt naar Nederland", aldus Jacqueline.

Ondanks dat het 28 jaar geleden is, hoopt moeder Wil toch dat de cold case weer wordt geopend en dat er nog extra onderzoek gedaan wordt. "Bijvoorbeeld naar de twee jongens die samen met Caroline op het festival waren. Maar ook naar de Fransman die kort na de moord gewoon tegen de Franse politie zei dat hij het niet gedaan had", vertelt Wil. "Maar het belangrijkste is dat Caroline niet vergeten wordt."

De eerste twee afleveringen van de podcast Koud Bloed - De moord op Caroline Pino kun je op Podimo en Spotify beluisteren.

Wil Vreeburg voor de foto van haar dochter Caroline (Foto: Jan Peels).
Wil Vreeburg voor de foto van haar dochter Caroline (Foto: Jan Peels).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.