Video

Leerlingen poepen liever niet op school: 'Ik hoef gewoon nooit'

2 september om 15:33 • Aangepast gisteren om 02:08
nl
Nergens wordt zo weinig gepoept als op school. Dat blijkt uit uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting. Bijna de helft van de scholieren van het basis- en middelbaaronderwijs poept niet op school. Als je het scholieren van het Pius-X-College in Bladel vraagt, lijkt helemaal niemand op school te poepen.
Profielfoto van Femke de JongProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Praten over poepen met middelbare scholieren van het Pius X-College staat garant voor het nodige ongemak. Meisjes giebelen en komen niet meer uit hun woorden en jongens zeggen stoer; 'daar doe ik niet aan', om na een stilte toe te voegen 'op school'.

De Maag Lever Darm Stichting vroeg duizend jongeren tussen acht en zestien jaar naar hun toiletgebruik op school. De helft van deze jongeren zegt nooit, of bijna nooit op school te poepen. Ze vinden de wc's te vies of te gehorig waardoor ze bang zijn dat anderen het kunnen horen of ruiken.

"Thuis neem ik dan wel altijd een momentje voor mezelf."

Van de ruim tien ondervraagde pubers op het Pius X-College zegt niemand op school te poepen. "Ik hoef gewoon nooit", zegt een jongen uit de derde klas. "Thuis neem ik dan wel altijd een momentje voor mezelf."

Uit het onderzoek van de stichting blijkt dat vooral vieze wc's een reden zijn om niet op school te poepen. Maar in Bladel schamen leerlingen zich vooral of ze vinden dat ze te weinig privacy hebben.

"Je kunt ook niet uitgebreid de tijd nemen."

"Ik ben bang dat er schreeuwende kinderen binnenkomen en boterhammen naar binnen gooien", zegt een leerling. "Je kunt ook niet uitgebreid de tijd nemen", vult een klasgenoot aan.

Bij ruim veertig procent van de ondervraagden zorgt ophouden voor buikklachten. Bij één op de zes zijn die klachten zo erg dat ze naar de dokter moeten. De Maag Lever Darm Stichting maakt zich dan ook zorgen omdat het veel klachten kan geven zoals misselijkheid, incontinentie en ernstige verstoppingen.

De Maag Lever Darm Stichting wil dat scholen zorgen voor een goede hygiëne, een 'veilige poepomgeving' en besloten wc's met dichte deuren. Daarnaast kunnen kinderen ook zelf iets doen door wc's schoon achter te laten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!