Meer en meer slimmeriken naar Eindhoven: campus groeit als kool
“Wij creëren de toekomst. Wij bedenken vandaag wat de komende jaren misschien wel in je lijf, in je huis, in je kantoor en in je omgeving te vinden is. Hier worden nieuwe producten ontwikkeld en gemaakt. 80 tot 90 procent heeft hier een hbo- of hogere opleiding", vertelt Hilde de Vocht van de High Tech Campus.
“De Campus was een cadeautje van Philips aan Eindhoven." Vanaf 1964 was het dé plek voor het bedenken en ontwikkelen van Philipsproducten. 25 Jaar geleden besloot het Eindhovense elektronicaconcern de poorten open te zetten voor andere bedrijven. “Dat had ook te maken met de verhuizing van het hoofdkantoor naar Amsterdam. Dat lag gevoelig in de regio Eindhoven”, aldus Hilde.
"Wij doen het op onze eigen manier, met de Brabantse mentaliteit en gezelligheid.”
“Philips heeft toen zo’n 400 miljoen euro uitgetrokken voor de ontwikkeling van het terrein.” Daarmee konden gebouwen en parkeergarages worden gebouwd, net als het centrale gebouw De Strip met verschillende restaurantjes en winkeltjes. “Tot op de dag van vandaag is het een heel succesvol concept gebleken.”
De High Tech Campus Eindhoven is overtuigd van het eigen succes. De campus staat volgens De Vocht op gelijke hoogte met het bekende Silicon Valley in San Francisco: de Amerikaanse regio waar de vernieuwende technologiebedrijven zitten.
Enkele veelbelovende bedrijven op de High Tech Campus:
• Smart Photonics, het bedrijf ontwikkelt supersnelle en -zuinige chips
• Salvia BioElectronics, werkt aan een hoofdimplantaat tegen migraine
• Carbyon, het bedrijf ontwikkelt apparaten die CO2 uit de lucht kunnen filteren
• Bambi Medical, zij ontwikkelen een draadloze riem die veel te vroeg geboren baby's in de gaten houdt
“We staan op gelijke hoogte met San Francisco, maar dan met onze eigen koers. Daar is het veel competitiever, maar wij doen het op onze eigen manier. Met de Brabantse mentaliteit en gezelligheid.”
“Iedereen ziet de noodzaak dat we hier nog veel meer van die techgiganten moeten hebben."
De beginnende bedrijfjes worden bijvoorbeeld gefinancierd door Philips, ASML en TNO. “Iedereen ziet de noodzaak dat we naast ASML nog veel meer van die techgiganten hier moeten hebben. Je wil niet afhankelijk zijn van één bedrijf.”
Het gevoel dat de driehonderd bedrijfjes op de High Tech Campus het ‘samendoen’ is sterk. Een babbeltje maken in de fitnessruimte op het terrein, kan zo weer leiden tot een vruchtbaar contact om het bedrijf verder te laten groeien.
“We hebben geen sfeer van competitie, maar van samenwerking. Vijftien jaar geleden was het ondenkbaar dat je met z'n allen gezamenlijk evenementen deed. Bijvoorbeeld tijdens het evenement 'High Tech Next' laat iedereen zijn innovatie zien. Dat doet iedereen met elkaar, naast elkaar, om samen iets moois neer te zetten.”
"Binnen tien jaar willen we groeien naar 18.000 medewerkers.”
Honderd verschillende nationaliteiten telt de campus. Op het enorme terrein is 300.000 vierkante meter nu in gebruik. Er is ruimte voor nog meer gebouwen: er kan nog 100.000 vierkante meter bij en dat is ook de bedoeling. Daardoor zal het aantal mensen groeien. De campus telt nu 12.500 mensen. “Binnen tien jaar willen we groeien naar 18.000 medewerkers.”
Meer dan honderd woonruimtes moeten er komen voor medewerkers die hier tijdelijk verblijven. De appartementen komen op of vlakbij de campus. Ook moet de campus meer open worden voor het gewone publiek.
Nu gaan de poorten 's avonds en in het weekend nog op slot. Met ruimere openingstijden van restaurants, evenementen, een bioscoop en misschien zelfs wel concerten moet er ook 's avonds meer leven in de brouwerij komen van de slimste vierkante kilometer van Europa.
Wil je jouw verhaal over de High Tech Campus met ons delen? Omroep Brabant zit tot en met donderdag 5 september op de High Tech Campus. Je kan ons ook mailen op [email protected].