Kippenboer negeert rechter, haalt stallen niet leeg en krijgt forse boete

3 september om 11:04 • Aangepast zaterdag om 02:05
nl
Kippenfokker Twan Engelen uit Someren moet een dwangsom van twee ton betalen. De rechter droeg hem op om al zijn stallen leeg te halen, omdat Engelen geen vergunning heeft. De boer had daar tot deze week de tijd voor, maar hij liet de deadline passeren.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Momenteel huizen er 20.000 kippen in de stallen van de fokker. Er sleept al jaren een reeks rechtszaken over het bedrijf tussen de eigenaar, milieuclubs en de provincie.

Onterechte vergunning
Milieuclubs en omwonenden willen dat het bedrijf wordt opgedoekt. Om zijn bedrijf uit te breiden van 39.900 naar 82.000 kippen, kocht Engelen stikstofruimte van andere bedrijven. Maar die bedrijven hadden allang geen dieren meer, en dus werd er ook geen stikstof uitgestoten.

Dat slapende stikstofuitstoot weer tot leven zou komen, vonden de milieuclubs niet kunnen. De Raad van State gaf hen hierin gelijk. De stikstofvergunningen voor de nieuwe stallen van Engelen werden vernietigd.

De milieuclubs willen daarom dat de provincie handhaaft. De provincie weigerde lang om dat te doen, omdat ze van mening is dat Engelen in de toekomst wél een vergunning zal krijgen. De rechter is hier overigens niet van overtuigd.

LEES OOK: Boete van twee ton als boet tienduizenden kippen niet snel ruimt

Stallen niet leeg
In afwachting van een definitieve uitspraak, wilde de rechter dat Engelen geen nieuwe kippen meer plaatste. Engelen deed dat toch, en dus eiste de rechter dat de stallen op korte termijn leeg zouden zijn.

Afgelopen weekend heeft de Omgevingsdienst gecontroleerd of de stallen al leeg waren. Medewerkers troffen daar volle stallen aan. Engelen kan volgens de provincie dus binnenkort een boete van 200.000 euro verwachten.

'Twee verhalen'
Engelen gaat er zelf vanuit dat dat niet het geval zal zijn. "Ik verwacht dat ik een vergunning krijg, want dat heeft de provincie mij altijd beloofd." Hij ergert zich eraan dat de provincie 'twee verhalen vertelt': "De ene ambtenaar zegt dat ik een vergunning krijg en volgens de andere krijg ik een dwangsom."

De kippenboer zegt overigens wel de boete te zullen betalen, als hij deze ontvangt. Of hij daarna wél zijn stallen leeg laat halen, weet hij nog niet. Volgens de provincie kan hij er ook voor kiezen om bezwaar te maken. Over eventuele vervolgstappen beraamt de provincie zich nog.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Zes boeren kregen al vergunning voor luchtwasser (en meer varkens)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.