Autodealer wil geld zien van Frits van Eerd na aankoop kostbare klassieker

3 september om 11:55 • Aangepast vrijdag om 02:01
nl
Een flink meningsverschil over een al dan niet betaalde klassieke Mercedes zorgde er dinsdag voor dat oud-Jumbo-topman Frits van Eerd (57) zich weer eens in het openbaar vertoonde. Hij meldde zich in de rechtbank in Den Bosch voor een geschil met Theo Eggens van Noord Auto uit Assen. Die laatste is ook de hoofdverdachte in de grote witwaszaak, die over twee weken in de rechtbank in Assen van start gaat.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Van Eerd heeft zich twee jaar nergens vertoond, sinds de inval in zijn huis in Heeswijk-Dinther. Hij is in de afgelopen twee jaar niets veranderd. Zongebruind, zelfverzekerd en scherp als altijd zat hij in de rechtszaal.

De rechtszaak was snel voorbij en ging over de aankoop van een auto. Eggens tipte hem in 2018 over een mooie klassieke Mercedes uit 1957 en Van Eerd was wel geïnteresseerd.

"Ik heb zo'n 50.000 euro contant betaald voor die auto."

Daarna liepen de herinneringen sterk uiteen. Aan de ene kant had Eggens alle feiten paraat: 6 juli 2018 contact over de auto, 19 september kwam Van Eerd die bekijken en op 20 september werd de bolide afgeleverd op het terrein van Jumbo. Daar heeft Frits van Eerd zijn handelsonderneming en zijn collectie auto’s staat er ook.

Van Eerd wist het allemaal niet zo precies meer. “Het is lang geleden”, vertelde hij de rechter. Maar, één ding wist hij wel: “Ik heb nooit 155.000 euro voor die auto afgesproken, want dat was die niet waard. Ik heb zo’n 50.000 à 60.000 euro contant afgerekend bij de aflevering.”

Eggens legde uit dat ze zo’n hoog bedrag waren overeengekomen, omdat ze een betalingstermijn van twee jaar waren overeengekomen. Een soort opslag dus, omdat hij langer op zijn geld moest wachten.

“In 2014 was ik hoofdverdachte in een witwasonderzoek en Frits' getuige”, vertelde hij de rechter. “Jumbo wilde geen zaken meer met mij doen, dus ik kon geen factuur sturen.” Volgens Eggens is er uiteindelijk nooit iets betaald.

"Niemand hoeft zo lang op z'n geld te wachten, ik betaal meteen."

Van Eerd verbaasde zich over een betalingstermijn van twee jaar. “Ik heb veel zaken in m’n leven gedaan, maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit een betalingstermijn van twee jaar heb afgesproken. Niemand hoeft zolang op z’n geld te wachten. Ik betaal meteen.”

Zoals gebruikelijk in zo’n civiele zaak stuurde de rechter de twee partijen de gang op om nog een keer te proberen er samen uit te komen. Meteen op de gang gingen Van Eerd en Eggens in gesprek, maar een oplossing kwam er niet en dus moet de rechter een oordeel vellen.

Onduidelijk is wat deze kleine zaak zegt over de grote zaak over twee weken, waar Eggens én Van Eerd verdachten zijn. Duidelijk is dat Van Eerd de klassieke Mercedes, volgens eigen zeggen, contant afrekende. En dat zal ook de rode draad zijn in de grote witwaszaak.

Van Eerd herinnerde zich weinig van de afspraken en dat was misschien wel opvallend voor zo’n scherpe, succesvolle zakenman. Hij gaf aan dat hij, ook na de aankoop van de Mercedes, nog vaker auto’s bij Eggens had gekocht. De ene keer was zo’n aankoop privé en de andere keer zakelijk, legde hij uit. Sommige van die deals zullen ook over twee weken worden behandeld in de grote witwaszaak.

Na afloop verliet Frits van Eerd, samen met zijn vrouw en zoon, snel de zaal. Op de gang liet hij nog weten dat hij nu niks wil zeggen over deze zaak en het grote proces dat eraan komt.

Wel vertelde hij dat hij blij is, dat die grote zaak eindelijk voor de rechter komt. Hij is, twee jaar na de inval, het wachten beu. Binnenkort mag hij uitleggen wat zijn rol is geweest in een wereld van sponsorcontracten, contante betalingen, wederdiensten en 4,5 ton cash.

Uitspraak in deze zaak is uiterlijk 16 oktober.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Van Jumbo-top naar het beklaagdenbankje: dit gebeurde er met Frits van Eerd

Frits van Eerd werd in 2014 al verdacht van witwassen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!