Dollemansrit eindigde tegen hek van burgemeester: man moet behandeld worden

4 september om 13:17 • Aangepast zaterdag om 02:05
nl
Chiel V. (55) uit Steenbergen hoeft niet de cel in voor zijn dollemansrit door Steenbergen omdat hij op dat moment in een psychose zat. Wel moet hij verplicht behandeld worden. Dat heeft de rechtbank in Breda deze week geoordeeld. V. reed in maart 2022 als een dolle door Steenbergen en eindigde zijn rit tegen het hek van burgemeester Ruud van den Belt.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Chiel V. had die zondag 27 maart duidelijk geen beste dag. Hij zat in een psychose en kreeg ruzie met zijn vrouw. Toen hij vervolgens de straat op ging, begon de ellende pas goed. Eerst kreeg hij ruzie op een rotonde in Steenbergen. Hij schopte daar tegen een auto van een man die zich met hem bemoeide. Vervolgens stapte hij in zijn oldtimer Mercedes en reed met meer dan 100 kilometer per uur richting het centrum.

De gewaarschuwde politie, die V. wel kende van eerdere meldingen, ging er meteen heen. Toegesnelde agenten zagen hem vervolgens recht op hen afrijden. Ze konden hun dienstauto net op tijd de berm insturen om te voorkomen dat de wagens met elkaar botsten.

Daarna reed V. naar de Nassaulaan, waar hij een paar keer op en neer scheurde met veel kabaal vanwege een kapotte uitlaat. Uiteindelijk ramde hij het schuifhek voor het huis van de burgemeester. Daar werd V. aangehouden.

Dreigende taal
Op het bureau liet hij zich ook niet onbetuigd. Volgens V. was hij bang om opgesloten te worden, daarom weigerde hij de verhoorkamer te verlaten. Hij hield zich aan een tafel vast, terwijl vijf of zes agenten hem los probeerden te trekken. Een van de agenten bedreigde hij ondertussen, ‘dat hij hem wel eens op zou zoeken’.

Duidelijk was al bij de zitting dat V. geen celstraf zou krijgen. Hij was die dag in maart niet toerekeningsvatbaar, zo blijkt uit een rapport. Volgens een psychiater heeft V. 'een ziekelijke stoornis van de geestvermogens'. Hij was die dag zo manisch-psychotisch ontregeld, dat hij zichzelf totaal niet meer in de hand had.

Chiel V. gaf aan dat hij zijn medicijnen in die periode aan het afbouwen was vanwege de nare bijwerkingen. Om hem goed in de gaten te houden en zeker te weten dat hij zijn medicijnen wél slikt, werd een zorgmachtiging van zes maanden afgegeven. Dat betekent dat V. begeleid zal worden en indien nodig wordt hij zelfs opgenomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!