Amazone Rixt van der Horst pakt zilver op Paralympische Spelen

3 september om 14:48 • Aangepast vrijdag om 02:00
nl
Zo trots als een Fries, met een vleugje Brabants. Rixt van der Horst (32) uit Someren, een dressuuramazone, heeft dinsdag een zilveren medaille gewonnen met haar paard Royal Fonq. Mét een persoonlijk record.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

Geboren tijdens een vakantie in Luxemburg, veel te vroeg, opgegroeid in het Friese Grou, woonachtig in Brabant en met trainingen in Limburg. Je zou kunnen zeggen dat Rixt het nodige van de Benelux heeft gezien. Ze is amazone in paradressuur, 'Grade III'. Een gradatie voor ruiters met ernstige beperkingen in hun benen en matige beperkingen in romp of armen.

Een flink medisch dossier
Door de vroeggeboorte en een zuurstofgebrek heeft Rixt namelijk een lang medisch dossier. Spierspasmes, matige armfunctie, moeite met lopen en een evenwichtsstoornis. Ze heeft moeite met bewegen, last van vermoeidheid, astma, een zeldzame nierafwijking, het Parry-Romber syndroom (een aandoening waarbij één gezichtshelft vetweefsel verliest) en scoliose. Maar haar hart klopt voor de paardensport. En daar kan geen enkele medische beperking haar van weg houden.

De rit
In 2021 werd ze Nederlands kampioen overall, tijdens het NK Dressuur in Ermelo. En bij de Spelen in Tokyo pakte ze individueel brons en teamzilver. Dinsdag pakte ze in de paleistuinen van Versailles een persoonlijk record, van 76,433 procent. Nét iets onder de Amerikaanse Rebecca Hart, die 77,900 procent pakte.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Marlène van Gansewinkel springt naar zilver op Paralympische Spelen

Sprintkanon Marlène gaat voor drie medailles op Paralympics

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!