Mats (11) rent en kruipt door de modder om zieke kinderen te helpen

5 september om 14:59 • Aangepast zaterdag om 02:07
nl
De 11-jarige Mats den Ouden uit Stampersgat weet van geen ophouden. Meerdere keren ging hij al een sportieve uitdaging aan om Stichting Opkikker te helpen. Mats is zelf ernstig ziek geweest. Toen hij beter was, wilde hij niets liever dan andere zieke kinderen helpen. Mats heeft met zijn acties al duizenden euro's ingezameld. En zaterdag doet hij er nog een schepje bovenop, want dan doet Mats mee aan de Polderchallenge in Standdaarbuiten. Natuurlijk weer voor het goede doel.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Met zijn sportkleren en hardloopschoenen aan gaat Mats iedere woensdagavond trainen. Vijf kilometer rent hij in en rond het dorp. Want hij is aan het trainen voor de Polderchallenge, waar hij samen met zijn vader Ivo aan mee gaat doen. "De Polderchallenge is een parcours waarbij je stukken moet rennen, maar ook bijvoorbeeld door een sloot heen moet en over obstakels moet klimmen", legt Mats uit.

Mats heeft flink getraind voor deze sportieve uitdaging. "Vorige week was er een hardloopwedstrijd in het dorp. Toen heb ik vijf kilometer gelopen. En twee weken geleden heb ik met mijn vader aan een bootcamp meegedaan." Bij de vraag hoe dat ging, begint Mats te lachen. "Het was afzien, vooral voor papa. En ik had wel spierpijn de volgende dag."

"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan."

Ook al heeft Mats nog nooit aan de Polderchallenge meegedaan, hij denk dat hij er wel klaar voor is. "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan", klinkt het zelfverzekerd. "En ik ga het zeker volhouden, want ik wil de stichting niet laten vallen."

Mats heeft een bijzondere band met Stichting Opkikker, omdat hij zelf ernstig ziek is geweest. Vader Ivo legt uit: "Mats kreeg toen hij vier was de waterpokken. Maar dat sloeg over op zijn hersenvocht. Daardoor kreeg hij een hersenontsteking. Hij heeft drie weken in het ziekenhuis gelegen en daarna nog in een revalidatiecentrum. Zitten, lopen, hij moest het allemaal opnieuw leren."

De Opkikkerdag was in die tijd een lichtpuntje voor Mats. Hij mocht onder meer in een Ferrari rijden en met een helikopter meevliegen. Nadat hij beter was, besloot hij daarom ambassadeur van de stichting te worden. Ieder jaar organiseert Mats nu een activiteit om geld in te zamelen. "Zo kan ik andere zieke kinderen ook zo'n mooie dag bezorgen."

"Ik zal altijd blijven proberen iets nieuws te verzinnen."

Mats doet nu dus mee aan de Polderchallenge. Hij loopt de kids-run van 2,5 kilometer en vader Ivo gaat 6 kilometer afzien. Iedereen die wil kan Mats sponsoren. "Ik hoop daarmee 500 euro op te halen. En we hebben de organisatie gevraagd of Stichting Opkikker dit jaar het goede doel mag zijn. Daardoor gaat er van iedere deelnemer aan de Polderchallenge minimaal een euro inschrijfgeld naar de stichting. Ik hoop dat we in totaal op zo'n 2000 euro uitkomen." Daarvan kan er voor heel veel zieke kinderen een bijzonder dagje uit worden georganiseerd. Wil je Mats sponsoren? Dat kan via deze link.

Al zijn inspanningen leverden Mats in 2021 een nominatie op voor Brabander van het Jaar. En ondanks dat hij nu in de brugklas zit, zal dit niet zijn laatste actie voor Stichting Opkikker zijn. "Ik zal altijd blijven proberen iets nieuws te verzinnen om de stichting en de kinderen te helpen."

Ken je ook iemand die de titel Brabander van het Jaar verdient? Geef diegene dan nu op! Meer informatie vind je hier.

DIT IS OOK INTERESSANT:

Mats (9) fietst duizenden euro's bij elkaar voor zieke kinderen

Mats (9) was ernstig ziek maar fietst nu 150 kilometer voor het goede doel

Wie is voor jou de Brabander van het Jaar 2024? Laat het ons weten!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.