'Oud-topman Jumbo Frits van Eerd ook vervolgd voor witwassen'

4 september om 08:13 • Aangepast gisteren om 02:06
nl
Het Openbaar Ministerie gaat oud-topman van Jumbo Frits van Eerd ook vervolgen voor witwassen. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD). Van Eerd werd eerder beschuldigd van corruptie en valsheid in geschrifte.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Over vervolging voor het witwassen van enkele tonnen contant geld was toen nog geen beslissing genomen, omdat het onderzoek naar die verdenking nog liep.

De advocaat van Van Eerd wil de witwasverdenking aan de krant 'niet bevestigen of ontkennen'. De rechtszaak begint over twee weken in de rechtbank Assen. Dan wil het OM volgens het FD pas een nadere toelichting geven.

LEES OOK: Van Jumbo-top naar het beklaagdenbankje: dit gebeurde er met Frits van Eerd

In september 2022 was er een inval in het huis in Heeswijk-Dinther van de 57-jarige Van Eerd. Dit in een witwasonderzoek. Daarbij zouden honderdduizenden euro's aan contant geld zijn gevonden, meldde het FD eerder.

Onderzoek op het landgoed van Frits van Eerd in Heeswijk-Dinther (foto: SQ Vision.
Onderzoek op het landgoed van Frits van Eerd in Heeswijk-Dinther (foto: SQ Vision.

Volgens het Openbaar Ministerie vonden de witwaspraktijken plaats via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcrosssport. Van Eerd werd samen met acht andere verdachten gearresteerd. Hij zat zes dagen in de cel.

'Geld niet afkomstig van misdrijf'
In september van het afgelopen jaar werd volgens de verdediging pas duidelijk dat de beschuldigingen aan het adres van Van Eerd corruptie en valsheid in geschrifte waren. "Van Eerd heeft onderbouwd kunnen aantonen dat het geld niet afkomstig was van een misdrijf", zei zijn advocaat Robbert Jonk toen.

Van Eerd was sinds 2009 topman van Jumbo, nadat hij die rol had overgenomen van zijn vader Karel. Hij stapte in maart vorig jaar definitief op. In september 2022 was hij al tijdelijk teruggetreden als topman van de supermarktketen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!