Boswachter Erik verbijsterd over schrappen natuurplannen: 'Ontzettend dom'

4 september om 13:21 • Aangepast zaterdag om 02:06
nl
Het kabinet maakt een grote fout door het natuurbeleid te schrappen. Dat vindt boswachter Erik de Jonge. Hij is absoluut niet te spreken over de gang van zaken: "We hebben er twee jaar hard aan gewerkt en konden er bijna de vruchten van plukken. Dit is alsof je een afspraak bij de tandarts afzegt, omdat je kiespijn hebt."
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

De plannen van het vorige kabinet om de natuur te herstellen en het stikstofprobleem op te lossen, worden volgens de NOS door de nieuwe coalitie van tafel geveegd. Onderdeel van dit Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), was dat provincies zelf aan de slag gingen met plannen om doelen voor stikstof, biodiversiteit en waterkwaliteit te halen. De provincies waren daar al twee jaar mee bezig.

LEES OOK: Streep door stikstofaanpak provincie, kabinet stopt met natuurbeleid

Erik de Jonge is boswachter in natuurgebied Brabantse Wal in het westen van de provincie. Zijn dag begon met een appje van een boer. "Hij was niet blij en vroeg zich af wat we nu dan moeten. Het geld is weg, maar de uitdagingen zijn er nog." Ook Erik zelf is absoluut niet te spreken over het besluit van het kabinet. "Dit is gewoon ontzettend dom en bovendien kortzichtig."

Want ook in zijn werkgebied is de afgelopen jaren hard gewerkt en bovendien heel erg veel overlegd. "We zaten aan tafel met boeren, waterschappen, natuurorganisaties, de provincie, defensie en noem maar op. Iedereen had andere zorgen en wensen. En toch lukte het ons om dat allemaal samen te brengen in onze plannen. Dat gooit het Rijk nu allemaal in de prullenbak."

"We hebben boeren overtuigd om natuurinclusief te worden."

De boswachter baalt ervan dat al dat werk nu voor niks lijkt te zijn geweest. "We werken elke dag al heel hard aan natuurherstel, maar met deze plannen zou er veel meer mogelijk worden. We hebben zelfs boeren, die eerst op het Malieveld stonden te protesteren, ervan overtuigd natuurinclusief te worden. En er was geld voor alle plannen."

Hij vreest dat Brabant er nu alleen vertraging voor in de plaats krijgt. En dat is een slechte zaak: "Het herstellen van de natuur is ook nodig om weer vergunningen af te kunnen geven, bijvoorbeeld voor het bouwen van woningen. En als we de doelen voor waterkwaliteit niet halen, komt er straks een tweede 'stikstofcrisis' bij."

"Ze denken dat ze boeren blij maken."

Volgens Erik maakt het kabinet met deze zet boeren ook niet blij. "Ze denken misschien zelf dat dat wel zo is, maar ik heb alleen nog maar boeren gesproken die hier absoluut niet over te spreken zijn."

Hij heeft de hoop dat de provincie de handschoen nu oppakt en toch werk blijft maken van de plannen. "Ik weet dat de provincie hart heeft voor boeren en voor de natuur. Toen er jaren geleden op natuurplannen werd bezuinigd, ging Brabant op eigen houtje door met die plannen. Ik hoop dat lef nu weer te zien."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

200 miljoen nodig om 1.850 hectare in natuur te veranderen

Aanpassing stikstofbeleid provincie laat langer op zich wachten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!