Wesp had het zwaar dit jaar, boswachter Frans legt uit hoe het zit

4 september om 18:30 • Aangepast 14 september om 02:08
nl
We hoefden er dit jaar maar weinig voor te doen om een wespensteek te voorkomen. De wesp had het namelijk zwaar dit jaar, zegt boswachter Frans Kapteijns. En dat heeft volgens hem alles met het natte voorjaarsweer te maken. "Het was funest voor het nest."
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Was het voor de naaktslak goed toeven dankzij de vele regen dit voorjaar. Wespen vinden de nattigheid heel wat minder prettig. Ze zijn niet opgewassen tegen een lange, natte periode juist als ze zich moeten voortplanten. "Eigenlijk zijn ze gewoon verzopen", zegt boswachter Frans Kapteijns. "Het is fout gegaan met hun nesten, of die nou in hagen of in de grond zaten."

LEES OOK: Massale overlast van slakken in de tuinen dit voorjaar, dit is hoe dat komt

De cyclus van wespen begint in het voorjaar. Na een winterslaap begint een wespenkoningin dan met het bouwen van een nest en het leggen van eitjes. Daar komen werksters uit. Die helpen vanaf dan mee met het maken van het nest en het voeden van de larven. In september is de cyclus afgelopen. De meeste wespen, vooral de werksters, gaan dan dood. Uit sommige eitjes die later worden gelegd komen koninginnen. Die zoeken een plekje om te overwinteren voor de volgende cyclus om dan een nieuwe kolonie te stichten.

"Voor een wesp is een regendruppel een moordwapen."

Maar als er in het voorjaar zo veel regen valt zoals dit jaar, dan hebben ze daar geen kans voor. Kapteijns: "Dan verregenen de nesten." Er ook voor de wespen met nesten op drogere plekken, is de vele harde regen een probleem. "Als het hard regent, kost het buiten vliegen ook veel wespenlevens", gaat Kapteijns verder. "Wij denken niet na over die ene regendruppel, maar voor een wesp is het een moordwapen."

Het is misschien fijn dat we niet zo veel gestoken werden dit jaar, maar volgens de boswachter is het niet alleen goed nieuws dat er minder wespen zijn. Wespen eten namelijk allerlei insecten waar ook wij weer last van kunnen hebben. "Behalve dat ze houden van zoetigheid, eten ze ook dazen en muggen op. Ze ruimen dus ook ziekteverspreiders voor ons op. Daarbij: als er minder wespen zijn, dan doet dat iets met de balans in de insectenwereld", waarschuwt Kapteijns.

Het weer bepaalt dus voor een groot deel hoeveel wespen er zijn. Maar ook de mens heeft volgens hem invloed. "Als we niks doen aan de hoeveelheid stikstof bijvoorbeeld dan komen er minder insecten. En het is al slecht gesteld met de biodiversiteit."

Maar als het volgend jaar minder nat wordt, is dat dus goed nieuws voor de wesp. Kapteijns: "Kou vinden ze niet erg, maar regen en schimmels die door vocht ontstaan, is lastiger voor ze."

Reactie Wespenstichting

De Wespenstichting gaat ervan uit dat er dit jaar relatief weinig wespen zijn in Nederland. "Wij krijgen die signalen. Je moet er wel bij zeggen dat dit plaatsgebonden kan zijn. Want er zijn ook plekken waar wel wespennesten zitten", aldus een woordvoerder.

Harde cijfers heeft de stichting niet. Sinds 2022 houdt de stichting wel in augustus de Nationale Wespentelling. Hierbij kunnen mensen in hun eigen tuin de beestjes tellen en dat doorgeven aan de Wespenstichting. In 2022 werden er 1.895 geteld, in 2023 1.677 en dit jaar 15.735.

Bij deze aantallen moet worden opgemerkt dat er dit jaar veel meer mensen meetelden dan voorgaande jaren, zegt de woordvoerder. "Dus eigenlijk zeggen ze nog niet zoveel over de actuele wespenstand. We denken wel dat we nu genoeg tellers hebben om over een paar jaar de tellingen te gebruiken om uitspraken te doen over de aantallen wespen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!