Video

ProRail plaatst flitsers bij overwegen: hier kan je een forse boete krijgen

4 september om 16:30 • Aangepast 14 september om 02:04
nl
Nog even langs zakkende spoorbomen rijden, terwijl de rode lichten van de spoorwegovergang al knipperen. Dat 'geintje' gaat weggebruikers in Rijen, Oisterwijk en Vught binnenkort veel geld kosten. Je kan er namelijk geflitst worden en een boete van 300 euro krijgen.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door
Wim Coenen

Bij de overweg aan de Stationsstraat in Rijen zijn afgelopen maandag al flitscamera's geplaatst. Het is de eerste plek in Brabant waar de flitsers staan. De overwegen aan de Spoorlaan, Tilburgseweg/Heukelomseweg en Heusdensebaan in Oisterwijk volgen komende week. Een of meerdere overgangen in Vught komen later aan de beurt.

Automobilisten, motorrijders en vrachtwagens die hier het rode licht negeren, kunnen een boete van maximaal 300 euro op de mat krijgen. Brom- en snorfietsers krijgen een boete van 210 euro. Fietsers en voetgangers die de fout in gaan kunnen niet geflitst worden.

ProRail plaatst de camera's om de veiligheid op deze plekken te verbeteren. Het zijn overgangen waar al vaker gevaarlijke situaties zijn geweest. Zo botste een trein in december 2023 op een auto op de spoorwegovergang aan de Stationsstraat in Rijen. Op twee overwegen aan de Tongersestraat in Boxtel ging het in dezelfde periode zelfs twee keer mis met botsingen tussen een trein en voertuigen.

LEES OOK: Aanrijding op spoorwegovergang in Boxtel, tweede keer in maand tijd

Het uitschrijven van de boetes is geen doel op zich, zei regiodirecteur van ProRail Harro Homan eerder. "Het negeren van de spoorweginstallatie leidt tot levensgevaarlijke situaties. We weten dat flitscamera’s dan werken."

"De camera's zorgen ervoor dat mensen hun gedrag veranderen."

Homan verwijst naar een eerdere proef in Hilversum. Daar is na een half jaar het aantal overtredingen met vijftig procent afgenomen. "Daar doen we het voor. De camera’s zorgen ervoor dat mensen hun gedrag veranderen. Zo wordt het spoor en de weg veiliger.”

De spoorwegbeheerder had begin dit jaar veertig locaties in het land in beeld voor de flitscamera's. Ook Boxtel en Rosmalen waren toen plaatsen met overwegen die op de nominatie stonden. Volgens een woordvoerder hangt het af van de samenwerking met de gemeenten of er daar ook camera's komen.

Er zijn geregeld levensgevaarlijke situaties bij spoorwegovergangen in Brabant:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!